Írjon nekünk

Közélet

Szeged sosem lesz teljesen örökzöld

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/reichenberger rajmund.jpg

Megjelent:

Városunkban nem véletlenül, vagy hasra ütve ültetnek fákat a környezetgazdálkodás szakemberei. Makrai László ezúttal a szegedi faültetés szabályainak és rendszerének mondta el sajátosságait.

Röviden is le lehet írni, miért pont olyan fafajtákat választanak, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. (SZKHT) emberei amilyeneket. Az evolúció során a szárazabb viszonyokhoz alkalmazkodott majd szelektált fajtákat keresik, mert azok a mi megváltozott éghajlatunkat is jól tűrik.

Faválasztási szempontok

Az előbb említett szempont csak a fő tényező. Az utcában már meglévő állomány mellett az utca további adottságait is figyelembe veszik. A jövőbeni korona a szűk utcákon problémás lehet, illetve a villamos felsővezetékekkel is vigyázni kell, valamint arra is figyelnek, hogy a műemléki környezetet se takarják ki a fák.

Szárazságot és egyben fagyot is egyaránt tűrniük kell az ültetendő fáknak. Az örökzöld fajokat tájidegennek tartják, így azokat csak minimális mennyiségben ültetik. A választás a klímát figyelembe véve nehéz, mert bár a délszaki növények szárazságtűrők, kevésbé bírják a fagyokat. Ezeken kívül szempont még a tetszetősség, a fák leendő virágjai, az őszi lombszíneződés, illetve a kórokozóknak való ellenállás is.

A fatípusok kiválasztása az igazgató és a főkertész szakmai javaslata alapján történik, ami végül csak 20-25 jól bevált fa fajra koncentrálódik.

A fák „fényevők”, emiatt árnyékba nem valók. Ha meg is maradnak, évek alatt csak életképtelen torzók lesznek csupán. Mint például a Korányi fasor hatalmas kocsányos tölgyei alá korábban ültetett sehová nem fejlődők, vagy a Széchenyi tér belső fasora, a Vásárhelyi Pál utca, illetve a Kereszttöltés utca platán fasorok alá szorult torz, kis példányok.

A helyszín sem mindegy

A belvárosban történő faültetést nagyban befolyásolja a keskeny utcaszélesség. Ebből adódóan a kevés napfény, a burkolt felület és az adott fahelyek környezetének közművel való telítettsége. Az elektromos földkábelek, víz, gáz internetvezetékek, kiszorítják a fákat a belvárosból. Egyre kevesebb helyre visszaültethető az elöregedett, kipusztult fasor, mint például a Gyertyámos utcában vagy a Tisza Lajos körúti klinikák szakaszán.

Ezen felül egyes belvárosi utcák régtől faltól-falig öntött aszfaltburkolattal és esővizet elvezető csatornarendszer kerültek kialakításra, ami nyilvánvalóan szintén alkalmatlan terület a fáknak. Hasonlóan a terek vizet át nem eresztő térburkolatához.

Figyelemmel kísérik a korábban ültetett fafajok állapotát, alkalmazkodó képességüket, tűrőképességüket a mesterséges városi klímában. Megfigyeléseik szerint az délszaki apróbb levelű, korán vastag kérget növesztő fafajok kertészeti változatai a legmegfelelőbbek a városi fásításhoz.

Faültetés előtt kérjünk szakvéleményt!

„A belvárosban és a lakótelepeken a platán a hárs, a kőris és a juhar fajok fajták a legkedveltebb fafajok, a külvárosi részeken a lakók szívesen ültetnek ingatlanuk elé vadszilva fákat, amit Társaságunk nem javasol.”

– mondta Makrai László, az önkéntes faültetések kapcsán.

Óriási érték, hogy a város nagy lakótelepei fasorokkal együtt kerültek kialakításra, melyek élhető mikroklímát teremtenek a betonrengetegben. Óvják is őket. Az országban párját ritkítja, hogy rendszeres a növényvédelmi kezelésük.

A „színfalak” mögött, az SZKHT szakemberei a városfejlesztési tervegyeztetéseken igyekeznek érvényt szerezni, a rájuk bízott környezeti értékek, a zöldfelület védelmének, gyarapításának. Kicsi, de előre mutató lépésekkel alakítják az alapvetően műszaki, építészeti beállítottságú terveket, végül ugyanis ők fogják az elkészült felületeket átvenni, fenntartani, gondozni.

Egy úttörő program folytatásaként, a harmadik ütem is elkészül ősszel a Szentháromság utca zöldítésből, a Bécsi körút és Mátyás tér között. A feleslegesen széles járdából vesznek el és adnak vissza zöldfelületnek. Ősszel a pótolják a kiszáradt, autók által tiport vadgesztenyéket a piros virágú hibrid fajtára, amiről úgy gondolják, hogy sokkal jobban megfelel az említett szempontoknak, mint fehér virágú elődje.

 

Kommentek

Közélet

Frittmann rozé nyerte a Szeged Bora díjat 2019-ben

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/reichenberger rajmund.jpg

Megjelent:

Szerző:

Kétszeresen is duplázott a Frittmann Borászat rozéjukkal és generosájukkal.

Tovább olvasom

Egészség

Mozgásfejlesztő játékokat kapott a gyermekklinika

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/reichenberger rajmund.jpg

Megjelent:

Szerző:

Játszósarkot is kialakítottak a kis betegek számára.

Tovább olvasom

Közélet

Sikeres volt az elektronikai hulladékgyűjtés

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/reichenberger rajmund.jpg

Megjelent:

Szerző:

25 tonna elektronikai hulladéktól szabadultak meg a szegediek.

Tovább olvasom

Aktuál