Elmondom

Százezret kell költeni három gyereknél a tanszerekre

Százezret kell költeni három gyereknél a tanszerekre

2018. augusztus 17., péntek
Százezret kell költeni három gyereknél a tanszerekre

Az iskolakezdésnél mélyen a zsebébe kell nyúlni a szülőknek, és ez különösen igaz, ha több gyereknek kell bevásárolni. Egy általános iskolás kezdőcsomagba a ceruzákon és a füzeteken kívül több olyan dolognak is bele kell kerülni, ami megdobja a számla összegét. Ezek tízezrekbe is kerülhetnek.

A kisiskolásoktól kezdve az egyetemistákig mindenki most szerzi be a két hét múlva kezdődő tanévre a tanszereket. Sajnos itt nem áll meg a történet, mert a gyerekek rengeteg szakkörből válogathatnak, amiből néhány biztosan megtetszik nekik. Ha a kiválasztott szakkör a szenvedélyévé válik, támogatni is fogja a szülő, amíg bírja a pénztárcája.

Általános iskolás korban kell a legtöbbet elkölteni a papír- és írószerekre, náluk még venni kell színes ceruzát, temperát, körzőt, vonalzókat, melyeket a szülők elmondása szerint ritkán használnak. Az ilyen gyerekeket lehet motiválni a tanulásra a kedvenc szuperhősös füzeteivel, erre természetesen külön üzlet is épült, így akár egy Star Wars-os füzet nem a legolcsóbb kategória.

Három gyermekem van, a nagylányom egyetemista, az egyik fiam középiskolás, a másik pedig általánosba jár. A legkisebbnek a legjobb kategóriájú tanszereket vesszük meg, de a műszaki középiskolába járó fiamnál is figyelünk a minőségre, mert nem mindegy, hogy milyen rotring ceruzával készíti el a rajzokat, ő egyébként kitűnő tanuló is - meséli Heni.

A legnagyobb gyermeknél, aki jogászhallgató az egyetemen, már nincs szükség sok füzetre és ceruzára, inkább lefűzhető lapokra és mappákra. Cserébe nála a tandíjt kell kifizetni, ami 178 ezer forint egy félévre. A leányzó egyetem után szeret rajzolni, ami szintén külön költségekkel jár. A két kisebb fiúnak is van iskola utáni elfoglaltsága, az egyik szintetizátorozik, a másik pedig íjász versenyekre jár.

Összefoglalva, az egyetemista tanulót megússza a három gyerekes anyuka tízezerből az év elején, a két fiú pedig legalább 25-25 ezer forintban áll meg, nem beszélve a szakkörökhöz szükséges eszközökről. Ők általában kétévente vesznek új táskát a gyerekeknek, de a két nagyobbnak már saját bőrtáskát varrattak, ami darabonként huszonöt ezer forint, de megéri, mert sokkal tovább bírja, mint a boltban kaphatóak.

Egy három gyerekes családban három számítógépre is szükség van, ugyanis már az általános iskolában olyan házi dolgozatokat kapnak a gyerekek, amelyeket interneten könnyebb megoldani, mintha könyvtárba járnának a nebulók.

Valóban nem olcsó bevásárolni

Ha betérünk egy írószerbe a listánkkal, könnyen meglepődhetünk a pénztárnál fizetésnél. Egy általános és középiskolásnál minden órára külön füzet kell. Egy átlagosat már kapunk 60 forintért, ami kicsit színesebb vagy mintásabb, annak az ára egészen 300 forintig növekedhet.

A grafitceruza csomagja nagyjából 400 forint, egy színes ceruza doboz ára pedig egészen ezer forintig elmehet. Kell venni egy rendes kezdőcsomagba ceruzahegyezőt, ollót, vonalzót és körzőt is, ami így egyben legalább 4000 forintra rúg. Ha új táskára is szükség van, akkor a legegyszerűbbet 8-10 ezer forintért kaphatjuk meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.