Kultúra

Sűrű év elé néz a Szegedi Nemzeti Színház

Sűrű év elé néz a Szegedi Nemzeti Színház

2018. augusztus 30., csütörtök
Sűrű év elé néz a Szegedi Nemzeti Színház

A Szegedi Nemzeti Színháznak augusztus elsejétől új főrendezője van, Horgas Ádám személyében. A rendező szerint sűrű év áll előtte, de tudja, hogy mire vállalkozott, és kíváncsian áll a rá váró feladatok elé.

A színház idén nem csupán új főigazgatót kapott Barnák László személyében, hanem új tagozatvezető főrendezőt is. A váltások felkavarták az álló vizet, többen is távoztak a színháztól, de az új főrendező szerint ez ilyenkor normális.

A változások sokakból váltanak ki érzelmeket

A rendező saját bevallása szerint még ilyen nagy intézményt még nem vezetett. A tapasztalata egyébként az, hogy minden igazgatóváltásnál teljesen természetes, hogy felbolydul az közösség, amelyik addig együtt volt.

„6-8 ember cseréje ilyenkor normálisnak mondható, ahogy az indulatok fellángolása is.” – mondta Horgas Ádám.

Ehhez még azt is hozzátette, hogy ebben benne van mindenkinek a saját értékrendjéhez igazított színház és minőség féltése. Az ilyen eseteknél bizonytalanná válik az egzisztencia is. Így ezek miatt éreznek kétséget a színházi dolgozók ilyenkor.

Gyerekekkel nagy felelősség dolgozni

A Valahol Európában című darabhoz nemrég hirdették meg a gyermekszínészek számára a szereplőválogatást. Az elvárásokkal kapcsolatban a rendező a következőket mondta:

„Elvárás, hogy sokféle előadói adottsággal rendelkezzenek, és hogy hitelesen tudjanak létezni a színpadon. Elsősorban egyébként a darab rendezője, Szőcs Artúr fogja a szereplőválogatást koordinálni és jóváhagyni.” – fogalmazott a rendező a gyerekszínészekkel szembeni elvárásokról.

Azt, hogy kivel nehezebb dolgozni, felnőttekkel, vagy gyerekekkel, inkább alkati dolognak tekinti. Azt is elárulta, hogy nagyon ritkán dolgozott eddig gyerekekkel, de úgy véli, hogy rendkívül sok kockázatot rejt magában a velük való munka.

„Nekik még fejlődik a lelkük, és a színházban óriási hatások érik őket. Csak nagy felelősséggel és óvatossággal lehet gyerekekkel dolgozni. A saját gyerekemet nem is engedtem színházban szerepelni.” – árulta el Horgas Ádám a személyes véleményét a gyerekszínészetről.

A rendezőa népszerű webes thriller-sorozatáról, a MAB-ról úgy nyilatkozott, hogy „Az egy speciális szerelem-munka volt”. Bár készültek folytatásra, de tragikus módon Huszár Zsolt kollégája meghalt, aki az egyik alap szereplője volt a sorozatnak, ezért azt nem folytatják tovább. Horgas Ádám viszont rendezni fog Budapesten is előadásokat, így elég sűrű év elé néz.

A főrendező szívéhez minden darab közel áll

Azért nincs kimondottan egy kedvenc darabja az idei évadból, mert nagyon hosszadalmas és gondos munkával állították össze Barnák Lászlóval a szezon műsorát. Mindegyiknek nagy a jelentősége, különböző okokból.

A Valahol Európában

darabbal nagy tömegeket szeretnének megszólítani, de elképesztően izgalmasnak ígérkezik a Lukáts Andor rendezésében színre kerülő

Az utolsó üzlet

is, mely Závada Pál drámájának ősbemutatója lesz. Ezeken kívül érdekli még Vidovszky György

A gyilkos

című rendezése, ami egy ifjúsági réteget céloz meg.

Fotó: Kovács Ferenc Az 1969-ben született művész eddig több, mint 50 színdarabot rendezett, de koreográfusként, íróként és zeneszerzőként is rengeteg mű áll már mögötte. Eddig 11 szakmai díjat tudhat magának, és most 2018 augusztusától a Szegedi Nemzeti Színház főrendezői pozícióját tölti be.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.