Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Közélet

Lebetegedett? Nem tud elmenni? – Az utazási szerződésben a válasz

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/sk.jpg

Megjelent:

Rengeteg probléma lehet, ami miatt egy nyaralás meghiúsul. Legyen szó hirtelen betegségről, anyagi problémákról, vagy ha csoportos kirándulásról beszélünk, akkor arról, hogy valaki visszalép a pihenés lehetőségétől. Nem mindenki tudja, hogy mikor és meddig lehet módosítani, és a rossz hír az, hogy ha valaki nem tanulmányozza az utazási szerződését, akkor igencsak meglepődhet.

Mindig egy adott helyzetet és utazást kell elemezni ahhoz, hogy kiderüljön: hogyan kell eljárnia az utazási irodáknak egy-egy módosítás kapcsán. Egy nyaralást csak utazási szerződés megkötésével és 40 százalék előleg befizetésével lehet lefoglalni, a hátralékot indulás előtt 35 nappal kell kiegyenlíteni.

Más a helyzet akkor, ha csak repülőjegyet foglalunk egy menetrend szerint járatra – ebben az esetben is köthetünk repülőjegy lemondási biztosítást – vagy ha utazási csomagot kötünk le. Az utazási csomag esetén több lehetőség van arra, hogy módosítsunk, és az teheti ezt meg, aki intézte a foglalást – mondja Bronner-Dudás Ágnes, a szegedi IBUSZ utazási iroda igazgatója.

Amennyiben az utazó harmadik személy másoknak is köt utazási szerződést, akkor az ő értesítésükről a szerződést kötő utazó köteles gondoskodni. Ezért az utazásig az utazót megillető jogok és az utazót terhelő kötelezettségek a szerződést kötő utazót jogosítják, illetve terhelik.

Útlemondási biztosítást arra az esetre lehet kötni, ha valaki orvos által igazolt betegség vagy baleset miatt kényszerül az utazás törlésére. A visszatérítés összege a részvételi díj 80, 90, vagy 100 százaléka lehet attól függően, hogy melyik biztosító társasággal kötötte meg az utas a biztosítást, valamint hogy kötött-e baleset-, betegség- és poggyászbiztosítást.

Július 1-gyel változott a jogszabály, így az utána kötött utazási szerződés átruházható olyan személyre, aki a szerződésben foglalt valamennyi feltételnek megfelel. A szerződésből kilépő és abba belépő fél egyetemlegesen felel a részvételi díj, valamint az átruházásából eredő további illetékek, díjak és egyéb költségek megfizetéséért – fogalmazott Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének alelnöke, az OTP Travel ügyvezetője.

Ha az utazási iroda mondaná le a nyaralást, azt komoly indokokkal kell alátámasztani, például olyannal, hogy nem jött össze a megfelelő számú ember egy városnézésre.

Ha a poggyászunkon szeretnénk változtatni – a poggyászkeret növelése jellemző –, akkor ezt általában 3-4 órával a járat indulása előtt tehetjük meg. Jó, ha van utazási biztosításunk, és nem hagyatkozunk a bankkártyánkban foglalt biztosításra. Itt nem mindig szerepelnek az egyéni igények, és nincs benne az olyan extrém helyzetre szóló fedezet, mint egy búvárkodás, ami egy tengerparti nyaralás szinte állandó kelléke.

Ha kocsival megyünk, érdemes igénybe venni az assistance szolgáltatást, mert rendelkezünk az alkatrészeket vagy egy esetleges lerobbanásnál a szállásunkat is fizeti a biztosító.

Lambert Gábor, a Mabisz kommunikációs vezetője kitért arra, hogy az utasbiztosítás magában foglalja a baleset, betegség és poggyász fedezetét is, az opciókat pedig magunk állíthatjuk be az egyes biztosító társaságoknál. A kalkulátorok segítségével pár kattintás alatt lehet biztosításunk, egy alap utazási biztosítás pedig már egy prémium minőségű habos kávé árából megvan. Ha mégsem mennénk el a nyaralásra, de ki van fizetve a biztosítás, akkor sajnos nem jár vissza pénz, kivéve, ha okosak voltunk és útlemondási biztosítást is kötöttünk, ugyanis akkor valamennyi részét vissza lehet igényelni a befizetett összegnek.

Biztosítás a jó időre
Az időjárás biztosítás Magyarország teljes területére, évente egyszer, az aktiválási időszakon belül 7 vagy 14 nap egybefüggő időtartamra vehető igénybe, az aktiválás során megadott, postai irányítószámmal azonosított, magyarországi település közigazgatási határain belül. Az aktiválásnak a nyaralás előtt legalább 15 nappal meg kell történnie. Az adatok megadása után a biztosító megmutatja az időjárási paraméterek – napi hőmérsékleti maximum és napi csapadékmennyiség – előrejelzési küszöbértékeit a nyaralás tervezett időszakára, melyeket a szerződő az aktiválással elfogad.

Tovább olvasom

Hírzóna

Ősszel tárgyalhatja a parlament az új bortörvényt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/sk.jpg

Megjelent:

Szerző:

Alapjaiban változik meg a szőlő-bor ágazat adminisztrációja.

Tovább olvasom

Közélet

Értelmezhetetlen járdasziget töri meg az út folytonosságát a ligetnél

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/sk.jpg

Megjelent:

Erre vajon mi szükség volt?

Tovább olvasom

Közélet

Jó ütemben halad az ország egyik legmodernebb arénájának építése

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/sk.jpg

Megjelent:

Szerző:

A 2021 őszére tervezett átadás után az ország egyik legmodernebb multifunkcionális rendezvénycsarnokát vehetik birtokba a szegediek.

Tovább olvasom

Aktuál