Szórakozás

Kenyeret dagasztani, és sütni is lehet Ópusztaszeren a Nemzeti Ünnepen

Kenyeret dagasztani, és sütni is lehet Ópusztaszeren a Nemzeti Ünnepen

2018. augusztus 16., csütörtök
Kenyeret dagasztani, és sütni is lehet Ópusztaszeren a Nemzeti Ünnepen

Látványos katonai programmal és a kenyérhez kötődő, mezőgazdasági néphagyományokkal készül megünnepelni az ország születésnapját a Csongrád Megyei Önkormányzat, a Csongrád Megyei Kormányhivatal, és az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark.

Az Árpád-emlékmű előtti ünnepségen menetzászlót kap a szegedi járás önkéntes területvédelmi tartalékos százada, átadják a megyei önkormányzat elismeréseit, és a Magyarok kenyere programban összegyűlt búzából sütött cipók is várják az érdeklődőket. Egy évvel ezelőtt ugyanezen alkalommal írta alá területvédelmi tartalékos szerződését dr. Juhász Tünde, megyei kormánymegbízott, az idei Szent István napon pedig már menetzászlót kap az önkéntesekből álló, első megyei területvédelmi tartalékos század. A Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület által adományozott jelképet ünnepélyes keretek között adja át Szilágyi Árpád az alakulatnak, az Árpád-emlékműnél délután fél 2-kor kezdődő megemlékezésen. A magyar államiság bölcsőjének számító emlékhelyen az ünnepnap szónoka Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes lesz. A menetzászló átadást dr. Juhász Tünde köszönti, majd itt veszik át az idei kitüntetettek Kakas Béla, megyei közgyűlési elnöktől Csongrád megye legrangosabb elismeréseit. A rendezvényen a hagyományoknak megfelelően dr. Kiss-Rigó László, Szeged-Csanádi megyés püspök szenteli meg az új kenyeret, amelyet Makra József, Ópusztaszer polgármestere fog megszegni. Az ünnepi műsorban közreműködik a makói Forgatós Táncegyüttes, a sepsiszentgyörgyi Harmónia kamarakórus és a Hódmezővásárhelyi MH 5. Bocskai István Lövészdandár Helyőrségi Zenekara.

A nemzeti ünnep alkalmából kézművesek vásári standjai fogadják egész nap a látogatókat a Nemzeti Összetartozás Szobra körül. 10 órától 17 óráig lesz látható a Nagyréten a honvédség bemutatója, amelyben részt vesz a hódmezővásárhelyi MH 5. Bocskai István Lövészdandár, a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred. A modern haditechnikai gépek mellett a honvédség fejlődése is megelevenedik a honfoglalás-kori lovasbemutató, a Szablyavívó Iskola, a Pálffy huszárok és a szegedi Haditechnikai Park jóvoltából. A skanzenben tematikus nagyrendezvény keretében ismerkedhetnek meg az aratással és a gabonával kapcsolatos néphagyományokkal az érdeklődők. Látható lesz működés közben cséplőgép, a látogatók kipróbálhatják a kézi darálás és őrlést valamint megnézhetik, nagyanyáink hogyan sütötték kemencében a kenyeret.További információk: A Csongrád megyei Szent István-nap programjai ingyenesek, a Park és a Feszty-körkép augusztus 20-án díjmentesen látogatható, de a Feszty – körkép megnézéséhez előzetes regisztráció szükséges.  

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.