Elmondom

Ha találunk valamit, a legjobb ha leadjuk a rendőrségen

Ha találunk valamit, a legjobb ha leadjuk a rendőrségen

2018. augusztus 10., péntek
Ha találunk valamit, a legjobb ha leadjuk a rendőrségen

Azokat, akik találnak egy telefont vagy bármilyen értéket és szeretnék vissza adni jogos tulajdonosuknak őket, általában a jó szándék vezérli. Manapság azonban több olyan esettel is találkozunk, amikor illetéktelenek kezébe kerül mások tulajdona, vannak, akik direkt az üzleti haszon reményében próbálják átverni a mit sem sejtő, segíteni akaró embereket.

A közelmúltban a Szegeden láttalak Facebook-csoportba egy becsületes megtaláló feltöltött egy képet egy utcán talált telefonról, és az eszköz gazdáját kereste. Később kiderült, hogy aki elment a telefonért nem az igazi tulajdonosa volt, csak tovább szerette volna adni a készüléket, és ezzel pénzt szerezni magának. Ez meg is történt, így az eredeti tulajdonos hamarosan az egyik adok –veszek oldalon látta vissza a tulajdonát.

Ezen a sztorin felbuzdulva utánajártunk, hogy milyen büntető jogi felelősség terheli azt, aki talál egy telefont, vagy bármilyen értéket, és azt a végén nem az eredeti tulajának adja oda.

A rendőrség tájékoztatása szerint az még nem ütközik jogszabályba, hogy valaki egy talált tárgyat feltesz a közösségi oldalra, mert az a célja, hogy visszajuttassa azt az eredeti gazdájának. Több példa igazolja azt, hogy ez a módszer bevált, és a tulajdonos, ismerős, vagy családtag jelentkezett is az értéktárgyért.

Arra felhívták a figyelmet a hatóságnál, hogy a tulajdont viszont igazolni kell. Ez lehet számla, szerződés, vagy bármi, amiből látszik, hogy az adott ember vette a tárgyat.

Ha esetleg a feltételezett tulaj úgy érkezik a megtalálóhoz, hogy nincsenek nála a papírjai, akkor nem szabad oda adni csak úgy simán az értéket. Két tanú jelenlétében írni kell egy papírt, rajta a telefonért érkező személy adataival, nevével, címével, és személyi igazolványának számával. Érdemes még elkérni telefon esetében a PIN kódot, vagy a belépési kódot, ugyanis, ha tényleg a gazdája jött az adott telefonért, neki tudni kell ezeket az adatokat.

Onnantól kezdve, hogy nem írtunk egy olyan papírt, amit fent említettünk, és az értéktárgy nem jó kezekbe kerül, már büntethetőek vagyunk.

Talán a legbiztosabb módszer az, - még akkor is, ha segíteni akarunk - hogy miután találtunk valami értékeset, azt nyolc napon belül leadjuk a rendőrségen. Ha ezt nyolc napon belül nem tesszük meg, az jogilag olyan, mintha elloptuk volna az adott tárgyat.

Nagyon vékony a jég ilyen esetben a büntetőtörvénykönyv alapján, és érdemes tudnunk, hogy ezekben a helyzetekben hogyan kell cselekednünk, és mikor nem vonhatnak minket felelősségre a rend éber őrei.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.