Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Gasztro

Ezt nyaljátok ti – utánajártunk, hogy Szegeden melyik a legnépszerűbb fagyi

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/sk.jpg

Megjelent:

A fagyi az egyik legjobb dolog a nyári időszakban. Már az összes létező ízben ehetjük, nem tudunk olyat kérni, amit nem tudtak megalkotni ilyen hűsítő finomságként. Tettünk egy sétát Szegeden, és utánajártunk, hogy a napfény város lakóinak melyik a kedvenc fagylaltja.

Az biztos, hogy csak megfelelő hozzávalókból lehet finom fagyit készíteni. Számít a tej és a tojás minősége, valamint a csokié, és ha gyümölcsösről beszélünk az sem mindegy, hogy milyen mennyiségben található meg az adott fajta a fagyiban. Akkor beszélhetünk minőségi gyümölcsfagyiról, ha annak minimum negyven százalék a gyümölcstartalma. Akár otthon is el lehet készíteni a fagylaltot, ilyenkor legalább tudjuk, hogy mi van benne.

Az első kísérletek a fagyi elkészítésére
Az ókori kínaiak jéggel, hóval kevert gyümölcsleveket kínáltak az izzadó kiváltságosoknak. Innen aztán Egyiptomba, majd a Római Birodalomba jutott ez az úri huncutság. A görögök sem maradtak ki az élvezetekből. Hippokratész egyenesen gyógyszernek tartotta, bár mértékletes fogyasztásra intett. A legnagyobb római fagyi-őrült Néró császár volt, akinek a kedvenc íze a következő összeállítás volt: havat, rózsavizet, mézet és gyümölcsöt kevertek össze számára. A Római Birodalom bukásával minden kulináris élvezet kimúlt, csak a 13. században Marco Polo hozta vissza a Távol-Keletről Európába a fagyi ötletét.

Ma már megbízhatunk azokban, akik odafigyelve, a szabályok betartásával készítik el számunkra a fagyit, majd ezt áruba bocsájtják a cukrászdákban.

Tünde a Dóm Cukrászdában elmesélte, hogy náluk a Snickersnek van nagy sikere, de a Kinder Buenot is imádják a vásárlók. Huszonnyolc féle fagyijuk van, ennek nagy része gyümölcsös, azok közül a mangót és a málnát viszik a legjobban. Az idősebbek még mindig a klasszikus ízekért vannak oda: ezek a citrom, csoki, vanília és puncs. Gondolnak itt azokra is, akik gluténérzékenyek vagy cukorbetegek. Természetesen az árban is megmutatkozik a különbség, a sima fagyi 230 forint, a diétás pedig 300 forint.

Klaudia a Virág Cukrászdában már évek óta tölti fagyi árulással a nyarat, így nagy tapasztalata van a hűsítő finomság kérdésében. Ő úgy látja, hogy a szegediek kedvence a város nevét is viselő I Love Szeged fagyi, mely gesztenyés, vörösboros áfonya ízű édesség. Vannak, akik kacérkodnak az év fagyijává választott Bazsalikomos málnával, de annak a fagyinak elég karakteres az íz világa, így nem mindenkinek jön be. A gyerekek imádják a kék színű habcukorkákkal díszített Jégvarázs fantázianevű fagyit, és többen odáig vannak a desszert fagylaltokért, ezekben ugyanis piskóta van, és kaphatjuk Sport szelet, Velencei álom, vagy Bounty csoki ízekben.

A legtöbben két gömböt vesznek a pult mögött állók tapasztalatai szerint, az árak pedig különbözőek ebben a cukrászdában is. A simát 250-ért, a prémiumot 350-ért, a paleot, tej- és cukormenteset pedig 450 forintért nyalhatjuk.

Érdemes a minőséget választani
Az elmúlt években komoly problémát okoztak a kézműves fagyizók mellett megjelent, a köznyelvben albán fagyizóknak nevezett üzletek, és ezek a fagyizók jelentik a legnagyobb bajt a szakmának. Általában üres az üzlethelyiségük, elég egy fagyipult, és legtöbbször rányitják a boltot a környező fagyizókra. A szokásos 4-6 dekás gombóc helyet jóval nagyobb adagokat kapunk, az íz viszont általában elmarad. Az albán fagyik gyümölcsöt nem nagyon láttak, növényi tejszínt, habosítót, emulgálószereket viszont annál inkább. Ha rosszul választunk, színes és mesterséges levegőt eszünk viszonylag olcsón. Persze tele cukorral, egy normál fagylalt levegőmennyiségének a többszörösét fogyaszthatjuk el. Idén talán kevesebb ilyen „albán fagyizót” lehet találni, de még mindig beléjük futhatunk, ha nem figyelünk a jelekre.

Tovább olvasom

Gasztro

Íme, ez az Év Tortája idén

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/sk.jpg

Megjelent:

Szerző:

Fehércsokoládés piskóta, sáfrányos birs zselé, kekszes-fehércsokoládés ropogós réteg, mogyoró ganache, mandula mousse, tejcsokoládés bevonat. Csak ennyi kell hozzá!

Tovább olvasom

Hírzóna

Szegeden terjeszkedik a fővárosi street food-forradalom jeles képviselője

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/sk.jpg

Megjelent:

Szerző:

Hamarosan.

Tovább olvasom

Egészség

Szalmonella miatt visszahívja tojásait a Lidl és az Auchan beszállítója

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/sk.jpg

Megjelent:

Szerző:

A megvásárolt termék teljes vételárát megtérítik.

Tovább olvasom

Aktuál