Kultúra

Az elmúlt 25 év műalkotásaiból nyílik kiállítás Vásárhelyen

Az elmúlt 25 év műalkotásaiból nyílik kiállítás Vásárhelyen

2018. augusztus 15., szerda
Az elmúlt 25 év műalkotásaiból nyílik kiállítás Vásárhelyen

Az elmúlt 25 év magyar képzőművészeti alkotásaiból válogatott kiállítás nyílik a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Képzőművészeti Kollégiuma szervezésében a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban vasárnap - tájékoztatta a Miklós Péter igazgató az MTI-t.

Az NKA működésének negyedszázada során a művészeti alkotómunka támogatásáról gondoskodott annak minden területén. A 25 év, 50 képzőművész, 99 alkotás címet viselő tárlat az ország három vidéki városában mutatja be a közönségnek az NKA által támogatott félszáz művész egy híján száz alkotását. Az ötven közül harminchat művész alkotásait Hódmezővásárhelyen láthatja a közönség, tizennégy műveit szeptemberben Szentendrén, a MANK Galériában mutatják be, míg a két kiállítás anyaga októberben a balmazújvárosi Semsey-kastélyban együtt szerepel majd. A kiállítás anyagát az NKA fennállásának huszonöt éve alatt támogatott 1438 művész közül a ma is élők munkáiból válogatta Cs. Tóth János kurátor.

A Tornyai-múzeumban láthatók többek között Aknay János, Balla Attila, László Dániel és a CsongrádiMűvésztelepet vezető Nagy Gábor munkái is. Különlegesen hozta a sors, valamint a döntnökök szakmai bírálata, hogy van egy család, ahol mindenki részesült alkotói támogatásban: Kányási Holb Margit textilművész és Fátyol Zoltán képzőművész, valamint gyermekük, Fátyol Viola fotóművész. A családtagok alkotásai a kiállítás egyik különtermében tekinthetők meg. A támogatásban részesült alkotók közül a legfiatalabb a harmincadik életévét alig betöltött Hermann Zsófia festőművész Keszthelyről.

A tárlat anyagának válogatása során Cs. Tóth János igyekezett műfajilag minél sokszínűbb kiállítást összeállítani: a festmények mellett szerepelnek plasztikák, textilből és bőrből készült tárgyak, valamint fotó- és videoművészeti alkotások is.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.