Közélet

A Vadaspark állatait nem igazán zavarja a hőség

A Vadaspark állatait nem igazán zavarja a hőség

2018. augusztus 3., péntek
A Vadaspark állatait nem igazán zavarja a hőség

A szegedi állatkert lakóit nem nagyon hatja meg a hőség, ám ez leginkább annak köszönhető, hogy szerencsés a vadpark elhelyezkedése. Dr. Szőke István, a vadaspark állatorvosa azt mondja, nálunk nyáron néha durvább meleg van, mint Afrikában, de az állatok ezt júl tűrik.

Több állatnak is saját medencéje van, így azoknak bármikor lehetőségük van arra, hogy csobbanjanak egyet. Sokan még irigyelhetik is őket, hiszen jobb dolguk van, mint

azoknak a munkásoknak

, akik a napon aszalódnak. A vidráknak, a pingvineknek, a medvéknek, és még az elefántoknak is van medencéjük, de még a tapíroknak is van egy saját tavuk. Persze nincs minden állat kifutójában medence, vagy tó, de ezek az állatok sincsenek kitéve a tűző nap veszélyeinek.

Az állatorvos meglátása szerint szerencsés, hogy a Szegedi Vadaspark nem egy belvárosi betondzsungel, hanem egy természetes közeg, ami majdnem olyan, mint egy erdő. Az oroszlánoknak például lehetőségük van arra, hogy a fák árnyékba húzódva lustálkodjanak, ahogyan azt a természetben is tenni szokták.

Fotó: Kovács Ferenc

Dr. Szőke Istvánnak arra is volt lehetősége korábban, még 2006-ban, hogy személyesen tapasztalja meg, milyen az Afrikai vadon, ugyanis Kenyába és Etiópiába is ellátogatott.

„Mikor Afrikára gondolunk, azt hisszük, hogy ott mindig meleg van, de a valóságban ez nem egészen így van. Fura volt, de úgy éreztem, hogy ott nincs olyan hőség, mint nálunk.”

– osztotta meg tapasztalatait Dr. Szőke István.

Fotó: Kovács Ferenc

Az állatorvos ehhez még azt is hozzátette, hogy a természetfilmekben is azt láthatjuk, hogy az állatok ilyen melegben csak kora reggel, illetve az esti órákban aktívabbak. A vadaspark állatai is hasonlóan viselkednek, így, ha valaki nem csak az árnyékban pihengető állatokat szeretne látni, ajánlatos ezekben az órákban kilátogatni az állatkertbe.

„Az állatok ilyenkor sem kapnak különleges ételeket. Csak az árnyék és a hűsítő víz a fontos számukra.”

– mondta az állatorvos. A fókák tréningjét vezető gondozók ezek mellett még azt is megjegyezték, hogy a nagy hőségben előfordul, hogy az új borjúfókáknak nincs kedvük a feladatokhoz. Ilyenkor még a jutalomfalatok is hidegen hagyják őket, és inkább csak a medence vizében hűsölnek.

Fotó: Kovács Ferenc

Veprik Róbert, a Vadaspark igazgatója a hőség kapcsán megjegyezte, hogy az állatok mellett a látogatókra is odafigyelnek. egy párakaput is elhelyeztek az állatkertben, illetve locsolni is sűrűbben szoktak. Ezek mellett az, hogy az állatok vizeit sokszor cserélik, hogy azok friss vízhez jussanak, természetes és mindennapos.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.