Írjon nekünk

Közélet

A gazda dolga megvédeni a hőségtől a kedvencét

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/sk.jpg

Megjelent:

A rekkenő hőség nem csak minket, de a kedvenceinket is megviseli. Egy jó gazda természetesen nem hagyja a napon szenvedni a kutyáját vagy macskáját, de ennél még sokkal többet is tehetünk, hogy könnyebbé tegyük a napjaikat.

Nem mindegy, hogy a kedvencünket kint vagy bent tartjuk, ugyanis egy lakásban tartott kutyának elég csak bekapcsolni a ventillátort, vagy akár a klímát, ha rendelkezünk vele. Minden kutya tulajdonos észreveheti, hogy ilyenkor nem a szőnyegen hűsöl a kedvencünk, hanem inkább a kövön vagy a parkettán nyúlik el, hogy lehűtse magát. Akár párásító ventillátort is használhatunk, ha van ilyenünk.

Az udvaron tartott kutya esetében figyelnünk kell arra, hogy árnyékba tudjon húzódni az állat, és legyen előtte elég víz, akár pancsolási lehetőség is. Ehhez elég leselejtezni egy kis műanyag kádat, vagy lavrot, amibe bele tud ülni a kedvenc. Legtöbbször nem is kell noszogatni, maguktól mennek bele a vízbe mártózni egyet.

 

„ Egy egészséges kutyát is megviseli a kíméletlen meleg, nem beszélve egy beteg állatról. Ha szívbeteg, légzési, vagy tüdőgondjai vannak, akkor hatványozottabban kell odafigyelni rá. „ – emeli ki Cseuz Tamás, állatorvos.

A kutya, vagy a cica nem tud szólni, ha gondja van, nehezen bírja a meleget, így a gazda dolga, hogy megadjon neki mindent, amivel jobban el tudja viselni a nehezebb napokat. Nagy probléma lehet még a hőségen kívül a szívférgesség is, aminek a köztes gazdája a szúnyog. Nagyon fontos ennek a betegségnek az esetén a prevenció, ehhez már érdemes állatorvos tanácsát kérni.

A gazdáknak arra szintén figyelniük kell, hogy autóban ne hagyjanak se kutyát, se macskát a nagy melegben, mert az állat elpusztulhat. A társállatok is kaphatnak ugyanis hőgutát a nagy melegben. A haszonállatokat a hőségben naponta többször is ellenőrizni kell. Ebben az esetben is figyelni kell mindig a szükséges ivóvíz meglétére. A legeltetett állatoknál az árnyékos helyek és a mozgástér biztosítása szintén fontos. A zárt helyen tartott állatoknál szükséges a hűtés és a folyamatos légcsere is.

Így vigyáznak a kedvenceikre a Szegediek:
„ Én nagyon figyelek rá, hogy mennyi víz van Molly előtt, ilyenkor jóval többet is iszik, mint amikor nincs ilyen meleg. Többet fürdetem, és akár még élő vízhez is el szoktunk menni, ahol van lehetőség kutyát fürdetni. A klímát nagyon szereti, de akinek nincs lehetősége, hogy így hűtse a kutyát, annak a fürdetést javaslom ” – meséli Zsófi, aki egy yorkshire terriert sétáltatott Szegeden.

“Nekem egy maine coon cicám van otthon, neki hosszú, tömött szőre van. Hiába macska, ha melege van Szőrmók is liheg. Sokat iszik ilyenkor, és keresi a lakásban is a hűvösebb helyeket. Néha szoktam pórázon sétáltatni, de ebben a melegben ki sem tesszük a lábunkat otthonról.”  – tudtuk meg Zsuzsától.

” Van kutyám, de egy papagájom is. Nem igazán veszek rajtuk észre változást, maximum csak annyit, hogy Pötyike több időt tölt a házában, illetve a hűvösben elnyúlva, mint a kapunál ugatva. Amúgy jól viseli a meleget, lehet, hogy azért is mert keverék. A papagájnak Pityunak, meg talán egy kicsit kevesebbet lehet hallani a hangját.”  teszi hozzá nevetve Peti.

Kommentek

Közélet

Ötletei már vannak Botka Lászlónak, konkrétumok viszont nem igen a Tisza-part fejlesztésére

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/sk.jpg

Megjelent:

Szerző:

Ötleteket mutatott be Szeged polgármestere, de nem tudni, hogy mikor és miből lehetne ezekből bármi is. Az aggodalom jogos lehet, mert Botka László eddig már hétszer ígérte meg a harmadik szegedi Tisza-hidat is, amiből mindeddig semmi nem lett.

Tovább olvasom

Közélet

Új helyre költözött a szegedi klinikai központ kemoterápiás kezelő részlege

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/sk.jpg

Megjelent:

Szerző:

Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Onkoterápiás Klinika kemoterápiás részlege augusztus 26-tól új helyen, a régi kör-intenzív épületének első emeletén működik. A kúraszerű ellátásra alkalmas infúziós kezelős részleghez vezető utakon, a klinika kertben és az épületeken belül is táblákkal segítik a tájékozódást. Kommentek

Tovább olvasom

Hírzóna

Közös munkáltatói fórumot tart a kormányhivatal és az iparkamara

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/sk.jpg

Megjelent:

Szerző:

Az esemény célja, hogy ismertesse a munkahelyteremtő beruházásokhoz kapcsolódó támogatási lehetőségeket.

Tovább olvasom

Aktuál