Gazdaság

Több, mint 800 diák regisztrált eddig a Nyári diákmunka programban

Több, mint 800 diák regisztrált eddig a Nyári diákmunka programban

2018. július 10., kedd
Több, mint 800 diák regisztrált eddig a Nyári diákmunka programban

A nyári iskolaszünetben sok diák keres munkát, az állam most ebben nagy segítséget nyújt, mind a dolgozni vágyó fiataloknak, mind munkaerőt kereső cégeknek.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal (CSMKH) „Nyári diákmunka” programban idén újdonság, hogy a munkát kereső diákok idén már a mezőgazdaságban és a vendéglátásban is kipróbálhatják magukat.

Dr. Juhász Tünde

kormánymegbízott emellett az újdonság mellett még azt is megemlítette a kedd délelőtti programról szóló sajtótájékoztatón, hogy a kormány ezzel a 16 és 25 év közötti nappali tagozatos diákok álláskeresését segíti elő. Így bár az egyetemistáknak is rengeteg lehetőséget kínálnak, akiknek egy nyári munka nagy segítség lehet a tandíjaik kifizetésében, mégis inkább a középiskolások keresnek náluk nagyobb számban rajtuk keresztül állást. A megyénkben a mezőgazdaság meghatározó ágazat, a vendéglátás pedig egy örök szakma, ami bár hálás, nagyon sok feladattal jár. – mondta Dr. Juhász Tünde arról, hogy a nyári munka programjuknak miért fontos az ágazat kiegészítése. A Lesz Degesz Tésztaház étteremben tartott sajtótájékoztatón az étterem dolgozói is megerősítették azt, hogy a nyár a vendéglátásban olyan időszak, amikor több munkaerőre van szükségük, így a program sokat segít nekik. Arról, hogy melyek azok a szakmák, amikben a diákok a legtöbbet kereshetik a kormánymegbízott azt tudta mondani, hogy nehéz meghatározni, mert erősen behatároltak a területek, ahol alkalmazásba kerülhetnek a fiatalok. A CSMKH szakemberinek meglátása szerint viszont azok a munkák, amik szakképesítést igényelnek egyértelműen jobban fizetnek. A programba eddig több, mint 800 diák regisztrált, mint munkakereső, munkáltatói részről pedig 30-nál is több vendéglátó egység keres diákokat, mint munkaerőt. E mellé a számadat mellé még azt is hozzátették, hogy a mezőgazdasági rész iránt viszont kisebb az érdeklődés, bár a cégeknek lenne igényük a diákmunkára, de a nehéz fizikai munkák iránt kevés diák érdeklődik. A szegedi diákoknak munkakeresés szempontjából nem csak a Kormányhivatal létezik, mint lehetőség. Számos iskolaszövetkezőt és munkaközvetítő cég létezik, amiken keresztül állást találhatnak a fiatalok.

Fotó: Veréb Simon

A legjobban fizető diákmunkák Szegeden

A Biztos Kész Diák Iskolai Szövetkezetnél a legmagasabb fizetést egy gyorséttermi munka ígéri. Itt akár 1540 forintot is kereshet egy diák óránként. A második legjobban fizető állást egy telekommunikációs cégtől kaphatjuk. Ezt az állást már a Meló-Depón keresztül szerezhetjük meg. Ők óránként 1400 forintot ígérnek. A még szintén dobogós helyezést elérő fizetést ugyanezen cégen keresztül, ugyanannál a telekommunikációs cégnél találni. Adatrögzítői munkáért 1250 forintot adnának óránként. A három legjobban fizető állás után még találni párat, amik 1000 forintos órabért adnának. Leginkább ezek is az irodai munkakörbe tartoznak, de olyanok is akadnak, ahol a diákoknak ennyiért takarítania kéne, vagy ruhazsákokat pakolnia.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.