Kultúra

Szombaton nyílik meg a dinó-kiállítás a Mórában

Szombaton nyílik meg a dinó-kiállítás a Mórában

2018. július 10., kedd
Szombaton nyílik meg a dinó-kiállítás a Mórában

Januárig látható az Amerikában nagy sikernek örvendő dinoszaurusz kiállítás – Európában először Szegeden. A különleges tárlaton 65 millió éves dinoszaurusztojás-maradványt is szemügyre vehetnek a látogatók.

Mozgó installációkkal és a valósághű méretű csontváz-másolatokkal, illetve valódi dinoszaurusz-leletekkel várják az érdeklődőket szombattól a Móra Ferenc Múzeumban szombat délelőtt 10 órától. A kiállításon a Jurassic Park-sorozat két sztárja, a T-Rex és a brachioszaurusz is megtekinthető.

A tárlat egyik legértékesebb tárgya a 65 millió éves Hadrosaurus-tojás maradványa, melyet Kínában találtak. Löffler Zsuzsanna régész elárulta, azért fontos, hogy maradványról van szó, mert ugyan a maradványai fennmaradtak, de kikelt belőle a kisdinó. "A tojások méretéből kikövetkeztethető, hogy a dinoszauruszok felnőtté fejlődése hosszú ideig tarthatott, akár több tíz évig, mert nagyon picin jöttek a világra. Valószínűleg utódgondozásra volt szüksége a legtöbb dinoszaurusznak" – részletezte a régész. Ezen felül dinóbordát és csigolyát is kiállítanak. A szakember azt is elárulta, hogy ritka a teljes dinoszauruszmaradvány. A legteljesebb T-Rex csontvázat például 85 százalékos állapotban találták meg. Leggyakrabban dinótojásokat Kínában és Mongóliában találnak, hiszen itt ideális a száraz, sivatagos környezet a maradványok fennmaradására. A múzeum igazgatója, Fogas Ottó elmondta, a dinó-installációk a jelenlegi kutatások szerint tükrözik az őshüllők megjelenését. A vándorkiállítást a Pompeji tárlatnak köszönhetően hozhattál el az óceánon át hajóval, majd Budapesten át Szegedre. "A kiállítást szervező cég azt látta, hogy a korábban például az Egyesült Államok harmadik legnagyobb múzeumában, Chicagóban volt látható a Pompeji kiállítás, akkor olyan kvalitású a Móra Ferenc Múzeum, hogy a dinó-kiállításukat mi is meg tudjuk szervezni" – magyarázta az igazgató. A múzeum jövőre másfél évre bezár, így szerették volna, ha egy családbarát tárlattal tudnak ideiglenesen elbúcsúzni a nagyérdeműtől.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.