Közélet

Kevés az anyatej Szegeden, pedig fizetnek érte

Kevés az anyatej Szegeden, pedig fizetnek érte

2018. július 9., hétfő
Kevés az anyatej Szegeden, pedig fizetnek érte

Naponta hét-tíz liter anyatejet adnak le a szegedi kismamák. Így is jut mindenkinek, de az Anyatejgyűjtő Állomáson örülnének, ha többet tudnának adni azoknak, akiknek szüksége van rá, ide tartoznak azok a koraszülöttek is, akiket a Gyermekklinikán működő centrumban gyógyítanak, nekik naponta másfél liter anyatejet tudnak biztosítani, de néha többre lenne szükség.

A fent említett hét-tíz liter napi anyatejmennyiség, ami a gyűjtőbe beérkezik, 14-15 anyától származik. Korábban volt, hogy napi szinten dupla ennyi anyuka tejét vette fel reggel az autó. A gond az lehet, hogy sokan a háztól-házig rendszert alkalmazzák, ahol a kismamák egymásnak tudják eljuttatni a tejüket. Ez sok liter mínuszt okoz az Anyatejgyűjtő Állomásnak Szegeden is. Azoknak a kismamáknak, akik lefejik a tejüket és leadják, 2700 forintot fizetnek literenként. Azonban egy anya egy nap 8 decilitert adhat le összesen. A leadott tejet ellenőrzik, hogy nincs-e hígítva, esetleg tehéntejjel kiegészítve. Az anyatejet pasztörizálják, tehát csíramentesen adják át délután az erre váró édesanyáknak az állomáson. "Akinek van felesleges anyateje, egyszerűen leadhatja azt, csak néhány vizsgálaton kell átesnie" – részletezi a folyamatot dr. Orvos Hajnalka, az SZTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának Újszülött osztály vezetője. "Az édesanyáknak mellkas röntgen vizsgálaton, vagy az Anyatejgyűjtő Állomáson Mantoux-próbán, HIV ellenanyag vizsgálaton, széklet bakteriológiai vizsgálaton kell részt venniük, és rendelkezniük kell hepatitis B és szifilisz szűrővizsgálati eredménnyel, de ez terhesgondozás során megtörténik. Ha az eredmény negatív, akkor kontrollált, ellenőrzött módon a kismamák teje összegyűjtésre, pasztörizálásra és továbbadásra kerül. A tej bakteriális szűrővizsgálaton megy át, hogy az azt elfogyasztó kisbabáknak ne eshessen baja" – tette hozzá. A megoldás a több anyatejre az lehetne, hogy az anyukák ne a háztól-házig rendszert részesítsék előnyben, hanem az Anyatejgyűjtő Állomásnak adják, ahonnan azok, akiknek szükségük van rá, igénybe vehetik. Korábban a tej fejésére biztatták a megszült édesanyákat, manapság pedig az igény szerinti szoptatást javasolják. Ez is közrejátszhat abban, hogy jelenleg hiánycikk az anyatej.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.