Kultúra

Jurassic Park Szegeden: T-Rexnek és velociraptornak ad otthont a múzeum

Jurassic Park Szegeden: T-Rexnek és velociraptornak ad otthont a múzeum

2018. július 3., kedd
Jurassic Park Szegeden: T-Rexnek és velociraptornak ad otthont a múzeum

A célvonalhoz értek az Amerikából indult dinoszauruszok. A csapat pár napja indult el a kikötőből

Budapest felé vonattal, a tervek szerint hétfőn reggel szálltak át kamionra és indultak el a Móra

Ferenc Múzeumhoz.

Négy órán keresztül tartott a kipakolás, melynek végén előbukkant a T-Rex is, aki daru segítségével „repült be” a múzeum épületébe. Kedden is folytatódott a szállítás: a délelőtti órákban két újabb konténer ért célba. Először a kisebb dinók bukkantak elő a konténerekből: a gyermek és felnőtt dinó-járgányok és szobrok, majd a nagyobb elemek kiemelésével kezdődött a munka. Az egyik most érkezett dinó méretei akkorák, hogy nem is férne be a múzeumba, így a bejárat előtt kapott helyet.

A kipakolás végén bukkant fel a kiállítás egyik főszereplője, a T-Rex robot, aki a konténer hátuljában ülve vészelte át a 10 ezer kilométeres utat. A T-Rex testét daruval emelték fel a múzeum bejáratához, majd több emelőszerkezet segítségével tolták be a múzeum előcsarnokába – a folyamatot kisebb tömeg kísérte figyelemmel a múzeum előtt. A dinó most arra vár, hogy a kínai szakemberek összeszereljék a különböző testrészeit és mozogva, pislogva tudja majd fogadni a látogatókat. A dinók érkezése még nem ért véget: kedden délelőtt újabb két kamion hozza majd az újabb konténereket, ekkor is rendőri felvezetéssel és időszakos útlezárásokkal. A szakemberek a konténerek kiürítése után megkezdik majd a robotok és csontvázak összeállítását, így várhatóan a jövő hét közepén nyílhat meg a kiállítás. A kiállítás amerikai főszervezője, Don Lessem még februárban tárgyalt a múzeum vezetőivel. Lessem számos, dinoszauruszokkal kapcsolatos könyv szerzője, többek között a Jurassic Park és a Dínó című Disney-film szakértője, tanácsadója is volt. A szakemberről egy dinoszaurusz-fajt is elneveztek: a Lessemsaurus körülbelül 210 millió évvel ezelőtt élhetett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.