Jurassic Park Szegeden: T-Rexnek és velociraptornak ad otthont a múzeum

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A célvonalhoz értek az Amerikából indult dinoszauruszok. A csapat pár napja indult el a kikötőből
Budapest felé vonattal, a tervek szerint hétfőn reggel szálltak át kamionra és indultak el a Móra
Ferenc Múzeumhoz.

Négy órán keresztül tartott a kipakolás, melynek végén előbukkant a T-Rex is, aki daru segítségével „repült be” a múzeum épületébe. Kedden is folytatódott a szállítás: a délelőtti órákban két újabb konténer ért célba.

Először a kisebb dinók bukkantak elő a konténerekből: a gyermek és felnőtt dinó-járgányok és szobrok, majd a nagyobb elemek kiemelésével kezdődött a munka. Az egyik most érkezett dinó méretei akkorák, hogy nem is férne be a múzeumba, így a bejárat előtt kapott helyet.

A kipakolás végén bukkant fel a kiállítás egyik főszereplője, a T-Rex robot, aki a konténer hátuljában ülve vészelte át a 10 ezer kilométeres utat. A T-Rex testét daruval emelték fel a múzeum bejáratához, majd több emelőszerkezet segítségével tolták be a múzeum előcsarnokába – a folyamatot kisebb tömeg kísérte figyelemmel a múzeum előtt. A dinó most arra vár, hogy a kínai szakemberek összeszereljék a különböző testrészeit és mozogva, pislogva tudja majd fogadni a látogatókat.

dino_erkezes_05
dino_erkezes_06
dino_erkezes_04
dino_erkezes_03
dino_erkezes_02
0702_dinok_muzeum_vs (1)
0702_dinok_muzeum_vs (8)
0702_dinok_muzeum_vs (6)
0702_dinok_muzeum_vs (10)
0702_dinok_muzeum_vs (4)
dino_erkezes_01

A dinók érkezése még nem ért véget: kedden délelőtt újabb két kamion hozza majd az újabb konténereket, ekkor is rendőri felvezetéssel és időszakos útlezárásokkal. A szakemberek a konténerek kiürítése után megkezdik majd a robotok és csontvázak összeállítását, így várhatóan a jövő hét közepén nyílhat meg a kiállítás.

A kiállítás amerikai főszervezője, Don Lessem még februárban tárgyalt a múzeum vezetőivel. Lessem számos, dinoszauruszokkal kapcsolatos könyv szerzője, többek között a Jurassic Park és a Dínó című Disney-film szakértője, tanácsadója is volt. A szakemberről egy dinoszaurusz-fajt is elneveztek: a Lessemsaurus körülbelül 210 millió évvel ezelőtt élhetett.

Előző sztori

Vádat emeltek a szilveszteri gyilkos ellen

Következő sztori

Tovább ölik a vérszívókat Magyarországon

Legutóbbi hasonló cikkek