Gazdaság

A diákok között nem népszerű a fizikai munka

A diákok között nem népszerű a fizikai munka

2018. július 11., szerda
A diákok között nem népszerű a fizikai munka

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Nyári diákmunka programjánkívül a diákoknak még számtalan egyéb lehetőségük is van munkát találni. A diákszövetkezetek szerint a mezőgazdasági munkákat nehezebben vállalják el a tanulók.

Szolga Judit a Fürge Diák Iskolaszövetkezet Dél-alföldi régióvezetőjének meglátása szerint a 18 éven aluli diákoknak és a 18 éven felüli fiataloknak adható munkákat szét kell választani. Egyrészről azért, mert rengeteg cég csak 18 éven felülit szeretne alkalmazni, így a fiatalkorúaknak beszűkülnek a lehetőségeik.

„18 év alatt jelenleg Csongrád megyében szinte csak a mezőgazdaságban tudnak dolgozni a fiatalok”

– jelentette ki Szolga Judit. A nagyobb cégek, a baleset-megelőzés érdekében, inkább csak jogi értelemben felnőtteket szeretnek alkalmazni a szakember szerint. A Fürge Diák munkatársa úgy látja ahhoz, hogy a mezőgazdasági munkákat jó kommunikációval és marketinggel tudják kiközvetíteni. Szolga Judit ehhez még azt is hozzátette, hogy magasabb béreket csak a nagy kereskedelmi láncok tudnak adni a diákoknak. Emiatt, valamint a munkakörülmények miatt, az ilyen munkák náluk a legnépszerűbbek. A szakképesítést igénylő munkákról, melyek természetesen magasabb bérekkel is járnak, pedig azt mondta, hogy a megyénkben alacsonynak számít a cégek részéről az igény az ilyen diákmunkásokra. A Fürge Diák cég egyébként 2500 diáknak közvetített munkát Csongrád megyében júniusban, de ahogyan mondták, akár 3500 embernek is tudnának munkát adni, csak ehhez arra lenne szükség, hogy a jelentkezők mind 18 éven felüliek legyenek. A Meló-Depó Iskolaszövetkezettől Mező Vivien marketing asszisztens véleménye szerint az a fiatal, aki dolgozni szeretne, az talál is magának állást, de ehhez az kell, hogy ne csak egy bizonyos munkaterületre vágyjanak, hanem nyitottak legyenek más irányokba is. Ilyen hozzáállással rajtuk keresztül egy-két héten belül lehet állást találni. Azt Vivien is úgy látja, hogy a mezőgazdasági munkákhoz nincs túl nagy kedve a fiataloknak, de tapasztalataik szerint, aki mégis belevág, az végül pozitív élményekkel távozik az idénymunkából.

„Vannak olyan mezőgazdasági munkák, amiket már messziről kerülnek, de ez egyéniség függő. Aki úgy áll hozzá, hogy bevállal egy ilyet is, annak könnyebben tudunk munkát találni”

– osztotta meg az iskolaszövetkezet munkatársa. Náluk az irodai és telefonos munkák, valamint a rugalmas munkabeosztást ígérőek a legnépszerűbbek a legjobban fizetők mellett – utóbbiak jutalékrendszerben fizetnek az alapbér mellett. Egy ilyen állással akár 1600 forintot is megkereshet egy diák óránként. Illusztráció: pecsma.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.