Közélet

Szabadon engedték az ország medvéjét

Szabadon engedték az ország medvéjét

2018. június 14., csütörtök
Szabadon engedték az ország medvéjét

A medve szabadon engedése mellett döntött a szakértői bizottság, így szerdán este a szlovák határ közelébe vitték a szegedi Vadasparkból és útjára engedték.

A múlt héten

beszámoltunk

a medve útjáról aki pár nap alatt a Pest megyei Abonytól egészen a Csongrád megyei Sándorfalváig vándorolt, ahol végül altatólövedék használatával

sikerült elfogni.

Tegnap előtt megírtuk

, hogy Sándorfalva örökbe fogadná az országjáró medvét, ám a Bükki Nemzeti Parktól azt az információt kaptuk, hogy a termetes állatot a tegnapi napon szabadon engedték.

Szeged, 2018. június 10.
A Szegedi Vadaspark medveházának egyik elkülönítõ helyiségében a Sándorfalva közelében altató lövedékkel meglõtt, majd befogott medve 2018. június 10-én. Az állat május végén elõször Nógrád megyében bukkant fel, majd több száz kilométeres kóborlás után 2018. június 8-án a Csongrád megyei Sándorfalva közelében fogták be. A 2-3 évesre becsült, fokozottan védett fajhoz tartozó állat visszakerül a Bükki Nemzeti Parkba, de szabadon engedése elõtt jeladót kap, hogy egyszerûbb legyen nyomon követni a mozgását.
MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

"Az volt a koncepciónk, hogyha a medve szabadon ereszthető akkor azt tegyük meg minél előbb. Az orvosi vizsgálatok kimutatták, hogy egy teljesen egészséges vadonélő medvével van dolgunk, ezért döntöttünk úgy, hogy szabadon bocsájtjuk egy tradicionálisan medvés helyen, a szlovák határ közelében.A medvét folyamatosan megfigyeljük mi is és a szlovák kollégák is a határ túloldalán, és ha esetleg visszajönne akkor igyekszünk majd minél előbb a megfelelő útra visszaterelni." - árulta el Nagy Júlia - Bükki Nemzeti Park Kommunikációs Osztályvezetője. A pénteken befogott, a kóborlás során kimerült 80-100 kilogrammos medvét az elmúlt napokban a Szegedi Vadaspark medveházában gondozták. Az állat május végén bukkant fel Nógrád megyében, majd dél felé tartva Abony, Kocsér, Tiszaalpár, Tömörkénynél és Dóc közelében figyelték meg. A 10 évesnél idősebb nőstény medve szabadon engedésén 20 ember dolgozott. Amikor megérkeztek az erdőbe, zuhogott az eső, a maci pedig nem akart kijönni a szállítóból. Végül kisebb noszogatás után nekiindult az erdőnek, ahol néhány pillanat alatt el is tűnt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.