Közélet

Itt a vége- a szegedi Vadaspark igazgatója elaltatta a medvét

Itt a vége- a szegedi Vadaspark igazgatója elaltatta a medvét

2018. június 9., szombat
Itt a vége- a szegedi Vadaspark igazgatója elaltatta a medvét

Veprik Róbertnek sikerült altatólövedékkel meglőni a medvét.

Kétszer próbált meg betörni Sándorfalvára a medve, de a rendőrök és a természetvédelmi őrök megpróbálták elterelni onnan- sikerrel. Végül, Veprik Róbertnek, a szegedi Vadaspark igazgatójának sikerült altatólövedékkel elkábítania. ABükki Nemzeti Parkba viszik vissza, de ezúttal jeladót is kap, hogy egyszerűbb legyen nyomonkövetni, ha netán újra útnak eredne. https://www.facebook.com/KiskunsagiNemzetiPark/photos/a.791210177579688.1073741835.352944004739643/1926565764044118/?type=3&theater

Korábban írtuk

Sándorfalvától északra járhat a medve- legalábbis a legfrissebben felfedezett nyomok erre utalnak. Az állat továbbra is délre tart. Ha tartja az irányt, akkor lassan eléri az autópályát, kérdés, hogy ott annak mentén folytatja útját, vagy átmászik rajta. A Kiskunsági Nemzeti Park tájékoztatása szerint Dóc magasságában kóborol a medve. A nyomok alapján a településtől délre fekvő erdőben van most az állat, most ott keresik. Az eddigi viselkedését figyelve valószínűsíthető, hogy onnan nem is jön elő, tovább bujkál majd- a friss nyomokat is az erdő szélén fedezték fel.

A szakemberek nem elsősorban befogni szeretnék a medvét, hanem segíteni akarják neki megfelelő élőhelyre jutni. Csak akkor avatkoznak be, ha az állat a lakosságra veszélyt jelent, vagy ő maga téved veszélyes helyre- például az autópályára, de ugyanígy Szeged közelsége is veszélyes lehet rá.

Ezen a térképen lehet látni, hogy mekkora utat tett meg az állat Csongrád megyéig.

Altatólövedéket használni nagyon nehéz az állattal szemben, mivel annak szaglása kitűnő és fél az embertől, elkerüli és menekül előle. Ennek ellenére senki ne próbáljon közelíteni hozzá, ha látná valaki jelezze a rendőrségnek, a Szegedi Vadaspark vagy a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársainak.

A medvét 2-3 évesre becsülik, ivarérettség határán álló fiatal hím.    

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.