Kultúra

Sikeres évet zárt a Szegedi Szimfonikus Zenekar

Sikeres évet zárt a Szegedi Szimfonikus Zenekar

2018. június 14., csütörtök
Sikeres évet zárt a Szegedi Szimfonikus Zenekar

Kiemelkedő vendégszólistákkal, karmesterekkel dolgozott együtt, és sikeres évet zárt a Szegedi Szimfonikus Zenekar - közölte Lukácsházi Győző leköszönő igazgató csütörtökön a Tisza-parti városban.

Az évadzáró társulati ülésen a művész elmondta, a Filharmónia Magyarországgal együttműködésben szervezett koncertjei mellett 93 szegedi színházi előadáson játszott a társulat. Az együttes - főként a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával - vidéki hangversenyeket, gyermeknek szóló előadásokat tartott, öt koncertet adott Budapesten, többször vendégszerepelt a környező határon túli városokban. Az igazgató az elmúlt év munkájából kiemelte a Tóth Péter zeneszerző által írt Szent Gellért oratórium és a Balogh Sándorral közösen jegyzett Ludas Matyi hanglemezfelvételének elkészítését. Lukácsházi Győző közölte, bár igazgatói megbízatása lejárt, a gyermekprodukciókban továbbra is közreműködik műsorvezetőként.

Gyüdi Sándor művészeti vezető, aki nyártól ismét igazgatóként irányítja az együttest, úgy fogalmazott, a Szegedi Nemzeti Színház és a zenekar kapcsolata gyümölcsöző. A társulat rendkívüli képességű operajátszó együttes. Az elmúlt tíz évben negyven különböző operaprodukcióban vett részt a zenekar, ezek között nemcsak slágerdarabok szerepelnek, hanem ritkán játszott művek, ősbemutatók is.

A színház főigazgatói posztjáról leköszönő karmester kiemelte, a zenés gyermekdarabok is élő zenekari kísérettel kerültek színpadra, így szinte valamennyi szegedi általános iskolás találkozik az együttessel. A városban nincs koncertterem és belátható időn belül nem is lesz, a zenekar hangversenyeit így továbbra is elsősorban a színházban tartja majd - mondta Gyüdi Sándor. A társulat titkos szavazáson megválasztotta az évad művészét, az elismerést Méri Balázs fagottos kapta.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.