Kultúra

Nemzetközi néptáncfesztivált rendeznek Szegeden

Nemzetközi néptáncfesztivált rendeznek Szegeden

2018. június 14., csütörtök
Nemzetközi néptáncfesztivált rendeznek Szegeden

Hat külföldi együttes, mintegy kétszázötven vendég táncos részvételével rendeznek július 4-től nemzetközi néptáncfesztivált Szegeden.

Roboz István, a Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál Alapítvány kuratóriumának tagja a fesztiválról tartott csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, több tucat pályázó külföldi együttes közül választották ki azt a hatot, amely bemutatkozhat a Tisza-parti városban. A szakember szerint igazi kuriózumnak ígérkezik a Costa Ricából érkező Grupo de Proyección Folklórica Kämuk együttes, mivel közép-amerikai társulat még soha nem szerepelt a több mint ötvenéves fesztiválon. Évtizedekkel ezelőtt jártak baszk táncosok Szegeden, most a Gero Axular Dantza Taldea vendégszerepel majd a rendezvényen. A polgárosult városias folklór képviselője a Hollandiából érkező Folklore Dansamble Amersfoort, míg a vérbő, autentikus paraszti hagyományokat mutatják be a Balkánról érkező együttesek, a Kotcho Racin Néptáncegyüttes Szkopjéból és a KUD Zeleznicar Néptáncegyüttes Kraljevóból, illetve a szlovákiai Folklórny Súbor Makovica. A magyar néptáncosokat idén a Szeged Néptáncegyüttes, a Délikert Néptáncegyüttes és a Tiszavirág Néptáncegyüttes képviseli - tette hozzá Roboz István. A fesztivál minden programja ingyenes, és igyekeznek minél közelebb vinni a közönséghez a néptáncot, így számos szabadtéri programot tartanak. A rendezvény a hagyományokhoz híven menettánccal indul, melyen Szeged központjában mutatkoznak be a résztvevő együttesek. A fesztivál gáláját július 7-én a Nagyszínházban tartják, az esten adják át a fesztivál elismeréseit, a szegedi papucs díjakat a közönség által legjobbaknak ítélt együtteseknek.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.