Hírzóna

Majdnem 40 éve volt utoljára ilyen meleg tavaszunk

Majdnem 40 éve volt utoljára ilyen meleg tavaszunk

2018. június 2., szombat
Majdnem 40 éve volt utoljára ilyen meleg tavaszunk

Az idei tavasz a harmadik legmelegebb volt Magyarországon - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-hez is eljuttatott elemzéséből.

A kontinens időjárását áttekintve azt írták, hogy Európában 1979 óta a mostani volt a legmelegebb, a hőmérséklet az idén átlagosan 2,4 fokkal múlta felül az 1981-2010-es áprilisi átlagot. Ez jóval magasabb, mint a második és a harmadik legmelegebb áprilisi "anomália".

Példaként említették, hogy Németországban 1881, Ausztriában pedig 1800 óta nem mértek az ideihez hasonló magas hőmérsékleteket.

Kitértek arra, hogy nemcsak Európában, hanem Ausztráliában is rekordközeli, a második legmelegebb volt az idei április. Pakisztánban pedig 50 fok fölötti értékeket mértek, ami valószínűleg a valaha eddig mért legmagasabb hőmérséklet áprilisban - tették hozzá. Magyarországon összességében az évszak középhőmérséklete országos átlagban 12,69 fok volt, ami 1,8 fokkal haladta meg az 1981-2010-es normálértéket. A március meglehetősen hideg volt, a havi átlaghőmérséklet 3,3 fok volt, ami több mint 2 fokkal maradt el a sokéves átlagtól. Az április viszont jóval melegebb volt a szokásosnál, a sokéves átlagot 4,6 fokkal haladta meg. Így az idei április az 1901-től tekintett rangsorban a legmelegebb lett. Májusban is folytatódott az átlagosnál melegebb időszak. A 19,13 fokos átlaghőmérséklet csupán 0,04 fokkal maradt el a valaha mért - 2003-as - legmelegebb májusi átlaghőmérséklettől.

Kitértek arra is, hogy az évszak során több napi hideg- és melegrekord született.

Az évszak legmagasabb hőmérsékletét, 32,9 fokot a Sajópüspöki állomáson elhelyezett automata rögzítette a tavasz utolsó napján. A legalacsonyabb hőmérséklet, mínusz 24,6 fok volt, amelyet március elsején Sátorhelyen mértek. A csapadék tekintetében az egyes hónapok jelentősen különböztek egymástól. Márciusban szélsőségesen sok eső hullott, az 1981-2010-es átlag közel két és félszerese. így ez volt a harmadik legcsapadékosabb március 1901 óta. Az április viszont igen száraz volt, országos átlagban mintegy 15,8 milliméter eső esett, ami a sokéves átlag csupán 36 százaléka. Így a legszárazabb áprilisok sorában a hatodik lett az idei. A májusi csapadékmennyiségről az előzetes adatok alapján elmondható, hogy a sokéves átlag csaknem 80 százaléka esett le.

"Összességében tehát az idei tavasz átlag körüli csapadékot hozott, de egyenetlen időbeli eloszlásban" - írta a meteorológiai szolgálat.

Forrás: MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.