Hírzóna

Határon túli orvosok számára szerveztek továbbképzést Szegeden

Határon túli orvosok számára szerveztek továbbképzést Szegeden

2018. június 15., péntek
Határon túli orvosok számára szerveztek továbbképzést Szegeden

Határon túli gyermekgyógyászok és kardiológusok számára szerveztek a Rotary mozgalom Gift of Life programja keretében továbbképzést a veleszületett szívfejlődési rendellenességek felismeréséről és kezeléséről a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE).

Katona Márta, az SZTE Gyermekgyógyászati Klinikájának professzor a kétnapos programot záró pénteki sajtótájékoztatón elmondta, program célja, hogy a gyermeknél minél korábban felismerjék és kezeljék a veleszületett szívrendellenességeket. Amennyiben a beavatkozás lakóhelyükön nem elérhető, a Gift of life program keretében a műtét elvégezhető Szegeden. Kádár Krisztina, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájának professzora közölte, a becslések szerint Magyarországon évente két-háromszáz gyermek születik olyan szívhibával, melyet azonnal meg kell operálni. Amennyiben a beavatkozás nem történik meg, a baba meghal vagy súlyos maradványtünetek jelentkeznek. Éppen ezért rendkívül fontos a korai diagnosztika - hangsúlyozta a szakember. Farkas András, a Szent-Györgyi Albert Rotary Club programért felelős tagja az MTI-nek elmondta, a kezdeményezés keretében eddig 15 szívfejlődési rendellenességgel született határon túli gyereket operáltak meg Szegeden, további három beavatkozás költségeit pedig a román vagy a szerb társadalombiztosítás finanszírozta. Az már biztos, hogy ebben az évben négy további gyereket is megműtenek Szegeden. A program képzési részében nemcsak határon túli orvosok vesznek részt, a közelmúltban az SZTE két fiatal szakembere járt New Yorkban, ahol a gyermeken elvégzett szívkatéteres beavatkozásokhoz szükséges alapképzést kapták meg. Szegeden a nyílt szívműtéteknél kisebb rizikóval járó és gyorsabb felépülést lehetővé tevő beavatkozásokhoz minden feltétel adott, eddig azonban csak budapesti orvoscsoport bevonásával végeztek ilyen műtéteket gyermekeken az SZTE-n.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.