/

Hamarabb ismerik fel az Alzheimer-kórt Szegeden, mint máshol

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szegeden, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Nukleáris Medicina Intézetében is elérhető az a vizsgálat, amely a korábbiaknál jóval nagyobb biztonsággal mutatja ki az Alzheimer-kórt – már a betegség korai fázisában. Az elbutulással és leépüléssel járó betegség nem gyógyítható, de a folyamat, ha időben diagnosztizálják, lassítható.

A demenciáért, azaz a szellemi hanyatlásért felelős Alzheimer-kór Magyarországon közel 200 ezer embert érint. A betegségben szenvedők lassan elbutulnak, romlik a memóriájuk, és személyiségzavar is kialakulhat náluk.

Az új diagnosztikai módszer neve Pozitron Emissziós Tomográfia (PET) vizsgálat. A betegség kialakulásában fontos szerepet játszó kóros fehérjéket, az Amyloid lerakódásokat tudják kimutatni, és az agyi metszetképeken megjeleníteni.

A korábbi eljárásokhoz képest az új módszerrel már a betegség korai szakaszában is jóval nagyobb biztonsággal felismerhető az Alzheimer-kór,

ám, hogy ez előnyökkel jár-e, már kérdéses, ugyanis a betegség gyógyíthatatlan.

A vizsgálat már az SZTE ÁOK Nukleáris Medicina Intézetében is elérhető, ugyanis az intézet két PET berendezéssel is rendelkezik.

Pávics László, az SZTE ÁOK Nukleáris Medicina Intézet vezetője a következőket mondta a vizsgálatról:

“A Pozitron Emissziós Tomográfia berendezéssel pozitron sugárzó izotópokkal jelölt anyagokat tudunk leképezni, és ezeket fel tudjuk használni a betegségek megállapításában. Intravénásan adunk be egy készítményt, vagyis egy molekulát a páciensnek, ez az anyag az amiloid plakkok megjelenítésére alkalmas. Ezeket a plakkokat nagyon jó felbontással teszi láthatóvá az eljárás.”

Az elbutuláshoz vezető betegségek közül hazánkban a leggyakoribb az Alzheimer, így az orvos szerint az új módszer még akkor is fontos, ha maga a kór gyógyíthatatlan. Azt is fontos tényezőnek tartják a betegség kezelésében, hogy az érintett beteg még akkor tudja meg, hogy mi vár rá, mikor az még beszámítható, illetve az sem utolsó szempont, hogy a kór időbeni felismerése esetén a jelenleg elérhető legjobb gyógyszeres kezelést tudják kiválasztani.

Via

Előző sztori

Ami mozdítható volt, azt vitte a makói férfi

Következő sztori

Egyre népszerűbb az apák napja