Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Szórakozás

Görögországban nyaral a legtöbb szegedi – még nem drágul az üdülés az euró miatt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/tp.jpg

Megjelent:

Belföldön már nem a Balaton a legnépszerűbb, külföldön pedig hódít Görögország a szegedi nyaralók körében. 

A legnagyobb nyári kérdés, ami visszatér évek óta és ha problémát nem is, de fejtörést okoz: hova menjünk nyaralni. Elsődlegesen külföld vagy belföld kérdés adódik. A pénz döntő szerepet játszik, de a fapados repülők világában, olykor olcsóbban jutunk el egy külföldi városba, mint vonattal az ország túlsó végébe. A szállásban pedig ahogy Magyarországon, úgy külföldön is megtalálható a megfizethető és a luxus.

Görögország a legnépszerűbb Szegeden

A szegedieknél Görögország a legkeresettebb úticél, de egyre kedveltebbek a török és egyiptomi utak. “Igen széles a skála, az önellátásos – autóbuszos utaktól az all inclusive ellátásig mindenre van kereslet. Az egyértelműen látható, hogy a szegediek szeretnek hamar döntést hozni, ezért már az év elején rengeteg előfoglalás érkezett a görög utakra. Ezek közül is a júniusban és szeptemberben induló utakra jelentkeztek a legtöbben.” – mondta Bronner – Dudás Ágnes az IBUSZ utazási iroda szegedi irodavezetője. Hozzátette, az euró drágulása egyelőre nincs hatással az árakra, nem szeretnék az utasokat terhelni a felmerülő plusz költségekkel.

Az utazási irodák szerint 320 forintos euró ár még nem okoz nagy problémát, ha tartósan fölötte marad az árfolyam, akkor azt megérzi az utazó pénztárcája. Szintén befolyásolja a nyaralás költségét, ha emelkedik az üzemanyag ára- ez a nem szervezett utazásokat is jelentősen drágíthatja. Aki Horvátország felé indul, annak számolni kell a horvát autópályadíjak drágulásával is- itt a nyári időszakban szakaszonként eltérő mértékben drágulnak a díjak.

Belföldi utak
A KSH adatai szerint az elmúlt 4 évből 2015-ben választották legtöbben a belföldi utazást – a magyar lakosságból közel 5 millióan. A többnapos utazások esetében Budapest és a Közép – Dunavidék volt a legnépszerűbb, a Balaton csak az ötödik a rangsorban. A 2018-as első negyedévben a korábbi évekhez képest visszaesés tapasztalható egyébként, bár ez nyáron még változhat, mivel egyértelműen a legnépszerűbb indok az utazásra a nyaralás.

Így nyaralnak ők

Bánhidi Bence a MOL Pick Szeged kézilabdacsapat játékosa tavaly július végén kezdte a felkészülést, azóta vagy a klubcsapattal vagy a válogatottal készült, így ahogy vége volt a világbajnoki selejtezőnek, egyből indult Máltára. „Ha onnan visszajöttem, akkor megyek Győrbe és a Balatonnál is megfordulok. Igyekszem aktív pihenéssel és kikapcsolódással eltölteni a szabadságomat július végéig. Úgy választok helyet, hogy valóban ki tudjak kapcsolni, kényelmes legyen és nyugiban tudjak készülni a következő szezon feladataira. A foglalásnál figyelek arra, hogy ár-érték arányban megfelelő helyet találjak, de sokszor az ismerőseim is ajánlják hova menjek.”

Gábor leginkább testvéreivel jár kikapcsolódni, horgászattal töltik legtöbbször az idejüket. „Főként a Balatonra, vagy 2-3 évente Horvátországba járunk, de sokkal jobban szeretünk belföldön nyaralni menni. Legtöbbször olyan szállásokat keresünk, ahol apartman jelleggel nem kell például étkezéshez vagy más időpontokhoz alkalmazkodni, így a magunk igényei szerint tudunk mindent csinálni.”

Szécsi Marci Reyez a Rádió 88 műsorvezetője a külföldi utazásokra esküszik. „Két fontos elv lebeg a szemem előtt. Egyrészt, ameddig van lehetőségem világot látni, addig szeretnék minél több helyre eljutni, és nem feltétlen az itthoni utakat választom. A másik érv emellett, hogy szerintem nem sokkal drágább egy külföldi út, mint egy balatoni nyaralás, pláne, ha időben foglal az ember repülőjegyet, és kihasználja a szálláskereső oldalak adta lehetőségeket. Egyébként sokkal jobban szeretek úgy nyaralni menni, hogy kevésbé a túrázás és a hegymászás tegye ki az idő nagy részét, szívesebben nézek szét az adott városban, vagy akár csak lazítok a tengerparton.” Hozzátette, hogy legutóbb Szicílián volt kedvesével, sőt mivel szeptemberben aktuális az esküvőjük, télre tervezik a nászutat, azt is valamilyen napos, nyárias helyre.

Kinga kimondottan külföldön szeret nyaralni, leginkább a családjával. „Európában rengeteg helyen jártam már, hegyek és a tengerpart egyaránt szóba jön. Szerintem az a jó, ha a lazulás és az aktív pihenés egyaránt megvalósul a nyaraláson. Régebben a szüleimmel lakókocsival jártunk, így a kemping volt a nyerő, manapság szállodákat vagy félpanziós lehetőségeket keresek legtöbbször. Az elmúlt 5 nyáron Horvátországban voltam.”

Tovább olvasom

Hírzóna

Közösen fejlesztik Csongrád-Csanád és a Vajdaság turisztikai értékeit

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/tp.jpg

Megjelent:

Szerző:

Tematikus turisztikai útvonalakat, közös brand-et és online platformokat állítottak össze.

Tovább olvasom

Hírzóna

90 éves a vásárhelyi strandfürdő

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/tp.jpg

Megjelent:

Szerző:

Színes programokkal várják a vendégeket.

Tovább olvasom

Hírzóna

Plasztik ladikot avatnak Mártélyon

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/tp.jpg

Megjelent:

Szerző:

Évszázados hagyományt gondolt újra a Tiszai PET Kupa.

Tovább olvasom

Aktuál