Biztonsági okokból nyesik meg Szeged fáit

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A városban több helyen is belefuthatunk a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. (SZKHT) fákat nyeső dolgozóiba. Felkerestük a céget, hogy megtudjuk, miért vágják meg őket.

Mint ahogyan azt Makrai László az SZKHT igazgatója elárulta nekünk, a fák megnyesését vizsgálatok előzik meg, mint például a tomográfos belső törzsvizsgálat, vagy az úgynevezett fakopp, ami a fa műszeres egészségügyi vizsgálatát jelenti.

A vizsgálatokból nyert adatokat figyelembe véve kezdik el a fák megnyesését, amiknek elsődleges célja a baleset-megelőzés.

Évente 6000 fa nyesése zajlik. Fotó: Kovács Ferenc

Makrai László válaszában azt is közölte velünk, hogy ezekre a fanyesésekre szinte folyamatosan szükség van. Ehhez tudni kell, hogy a városi környezetben élő fák sokszor túlnövik a rendelkezésükre álló teret, illetve rengeteg olyan hatást kell kibírniuk, amit a természetben élő társaiknak nem. Ilyen hatás például az aszfaltok miatti magas hőfok és az esővíz-csatornázás miatti vízhiány.

Egy beteg fát, ne akarjunk megmenteni!

Ezektől a hatásoktól rövid idő alatt is elpusztulnak a fák, amiknek kiszáradt ágai balesetveszélyesek lehetnek. Az SZKHT embereinek ezekben az esetekben igazából két választási lehetőségük van csupán. Az egyik a radikális csonkolás, a másik pedig a fák kivágása, ami utóbbi sok esetben a környéken lakók nemtetszését váltja ki.

A lakosok figyelmét arra is felhívja az SZKHT, hogy a fák, amiket megnyesni, csak néhány évig tudnak még életképesek lenni, és egy már kiszáradt csonk, látványnak sem szép.

Abban az esetben mikor kivágnak egy öregebb, vagy beteg fát, a helyére facsemetét ültetnek, aminek egy idő után szintén át kell majd esnie az olyan karbantartásokon, mint korábbi társainak.

Az alábbi órákban a város szinte minden pontján találkozhatunk velük.

A munkálatokról Makrai László megosztotta velünk, hogy éves szinten 30 millió forintos költséggel járnak. Egyszerre 8 ember, 4 emelőkosaras autóval, és teleszkópos fanyesőkkel dolgozik reggel 6 órától délután fél 3-ig azon, hogy a városunk fái alatt biztonságos legyen parkolni és sétálni.

Ezeken az időpontokon kívül néha még éjszaka is szükség van a munkájukra, mert azokat a  fákat, ahol trolik is közlekednek, csak akkor tudják megnyírni, így ha amiatt bosszankodnánk, hogy az éjjel közepén fát vágnak a lakásunk előtt, jussunk eszünkbe az, hogy a mi biztonságunk érdekében teszik.

Facsemeték kerülnek a kivágottak helyére.

Élő fákat egyébként nem szokásuk kivágni, de ha mégis arra kerülne sor, azt csak jegyző, illetve a Polgármesteri hivatal által kiadott határozat alapján tehetik meg. Ezek mellett a kiszáradt fák kivágásáról is vezetnek nyilvántartást, amit arra is használnak, hogy az új fa elültetésekor a helyes fajt válasszák meg. Mint megtudtuk ez utóbbi azért fontos, hogy a későbbi gondozást elősegítse, illetve, hogy a lehető legtovább éljen az elültetett fa.

Makra László ezeken kívül még két fontos dologra hívta fel a figyelmünket. Az egyik, hogy a lakosság jelzéseit a fák állapotáról, az esetleges balesetveszélyről honlapunkon telefon mindig szívesen veszik, illetve, hogy az áramszolgáltató munkatársai, akik szintén végeznek időnként fanyesést a felsővezetékek miatt, nem összekeverendők az SZKHT embereivel.

Előző sztori

Célegyenesben a dragonosok világbajnoki felkészülése

Következő sztori

A kormányhivatal visszadobta, egyelőre nem lép életbe Szegeden a csendrendelet