Báró Gelsey Vilmos-nagydíjat kapott Hoffman Rózsa

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A magyar köznevelés és a keresztény nevelés ügyéért hosszú idő óta végzett elkötelezett, mintaszerű munkájáért tüntette ki a Szeged-Csanádi Egyházmegye Gelsey Vilmos Pedagógiai Intézete az egykori köznevelési államtitkárt.

Június 9-án a Szegedi Dóm Látogatóközpontban  immáron negyedik alkalommal adták át a Báró Gelsey Vilmos-nagydíjat és a Báró Gelsey Vilmos-díjat.

Hoffmann Rózsa pedagógus, korábbi köznevelésért felelős államtitkár és Nagy Györgyné könyvelő érdemelte ki a 2017. évi Báró Gelsey Vilmos-nagydíjat, illetve a Báró Gelsey Vilmos-díjat. Az elismeréssel évről évre olyan kiemelkedő, elkötelezett pedagógusokat és gazdasági szakembereket jutalmaz az egyházmegye, valamint a pedagógiai intézet, akik hosszú ideje szolgálják a magyar köznevelést ügyét, a keresztény nevelést, és napi munkájukkal, életútjukkal a társadalom számára is például szolgálnak.

A kuratórium döntését ismertető Kiss-Rigó László megyés püspök úgy fogalmazott:

Hoffmann Rózsa olyan pedagógus, aki számos korszakot élt meg a pályáján az ateista diktatúra utolsó éveitől a rendszerváltás zavaros átmenetiségén keresztül az igazi értékorientált újjáépítésig.

Tanárként, intézményvezetőként, parlamenti képviselőként és államtitkárként is rengeteget tett a magyar köznevelésért, a keresztény nevelés ügyéért. Nagy Györgyné pedig hosszú évek óta szerényen, a háttérből szolgálja több egyházmegye – köztük a Szeged-Csanádi Egyházmegye – oktatási intézményeit a nemes ügyhöz méltó kimagasló szakértelemmel, empátiával, alázattal és segítőkészséggel.

A Báró Gelsey Vilmos-nagydíjas kitüntetettjét, egykori államtitkárát Balog Zoltán korábbi emberierőforrás-miniszter, a Polgári Magyarországért Alapítvány elnöke méltatta. Úgy fogalmazott, Hoffmann Rózsától tanulta meg, hogy a köznevelésben úgy kell egyszerre gyermekközpontúnak és a pedagógusok érdekeivel szolidárisnak lenni, hogy közben nem engedünk az értékalapú oktatásból.

Balog Zoltán kiemelte, államtitkárában leginkább azt tisztelte és csodálta, hogy mentes volt minden szakmai és politikai gőgtől, életművét a legteljesebb mértékű szakmai és politikai alázat kíséri.

– Mindig odafigyelt azokra, akik évtizedek óta gyakorolják a szakmát, de nem abszolutizálta a tudásukat, hanem képes volt azt saját szakmai elveivel egyesítve szakmapolitikai programmá formálni. Sőt, a legnagyobb kihívásnak is megfelelt, amikor mindezt cselekvési tervvé alakította, majd végre is hajtotta.

A Hoffmann Rózsát „ízig-vérig kereszténydemokrata politikusként” is jellemző egykori miniszter a díjazott legjelentősebb eredményei és érdemei közé sorolja, hogy a vonatkozó szakterületet oktatásból neveléssé nevezték át, és elsőrangú szempontként rengeteget tettek a pedagógusok anyagi és erkölcsi megbecsüléséért. A Gelsey-nagydíjas államtitkár nevéhez kötődik az elmúlt harminc esztendő legkomolyabb pedagógusbér-emelési programjának elindítása, a nagyszabású tankönyvreform kidolgozása, az iskolai kötelező közösségi munka, a mindennapos testnevelés, valamint a hit- és erkölcstan oktatásának bevezetése. Ezek az intézkedések mára mind-mind meghozták gyümölcsüket egyrészt a pedagógusi pálya presztízsének helyreállítását, másrészt a magyar fiatalok testi-lelki egészségének javítását illetően.

Hoffmann Rózsa arról beszélt, a keresztény nevelés és a keresztény képzés ügyét azért tartotta és tartja sorsfordítónak, mert Magyarország csak akkor válhat keresztényebb országgá, ha az ifjúságot nevelő pedagógusok maguk is értéknek tartják, értékként közvetítik az emberi élet valódi értelmét adó kereszténységet, keresztényi szeretetet.

Az ünnepségen Kozma Gábor, a Gelsey Vilmos Pedagógiai Intézet főigazgatója arra hívta fel a figyelmet, a díjazottak életútja a helytállásról, az egyetemes értékek erősítéséről szól egy olyan korszakban, ahol a világnézetet, sőt, a világot romboló semlegességet a keresztény bizonyosságra épülő célokkal, az önzőséget a másokért is felelős életvitel mintájával kell felülírni.

Forrás: promenad.hu

Előző sztori

Hatalmas tűz ütött ki Budapesten

Következő sztori

Sikeres projektet zárt a Szegedi Rendészeti Szakgimnázium