Közösség

A kormányhivatal visszadobta, egyelőre nem lép életbe Szegeden a csendrendelet

A kormányhivatal visszadobta, egyelőre nem lép életbe Szegeden a csendrendelet

2018. június 5., kedd
A kormányhivatal visszadobta, egyelőre nem lép életbe Szegeden a csendrendelet

Hátrányos megkülönböztetésnek minősül, hogy a közgyűlési többség által elfogadott szegedi csendrendelet nem ugyanolyan szabályokat ír elő az állami, önkormányzati és egyéb rendezvények szervezőinek - mondta ki a kormányhivatal. A Délmagyar szerint a törvényességi kifogás miatt még csiszolgatni kell a várhatóan júliusban életbe lépő helyi rendeletet.

A lap emlékeztet arra, hogy már elfogadása előttnagy vihart kavart Szegeden a csendrendelet, zúgolódtak a vendéglősök és rendezvényszervezők,egyetemisták demonstráltak az áprilisi közgyűlés idején, a KDNP módosító indítványt nyújtott be, a Jobbik pedig tárgyalásra is alkalmatlannak tartotta a rendeletet. Ám végül a papírforma érvényesült: a közgyűlés baloldali többsége 17 igen szavazattal megszavazta a csendrendeletet.

A kormányhivatal által elkaszált rendelet lényege, hogy időbeni korlátot szab, így vasárnaptól csütörtökig 8 és 22 óra között, pénteken és szombaton pedig 8-tól éjfélig lennének üzemeltethetők a hangosítóberendezések. Ez alól a sportrendezvények élő televíziós közvetítései kivételt képeznek. Az alkalmi rendezvényeken hétvégente éjfélkor kell lekapcsolni a hangosítást, de az előbb leírtak nem vonatkoznak az állami és önkormányzati rendezvényekre, azokon bármeddig szólhat a zene.

A szegedi vendéglátósok azonban nem hagyták magukat, a közgyűlési döntés után a kormányhivatalhoz fordultak.

Az állami szerv szerint az egyenlő bánásmód törvénnyel ellentétesek azok a kivételszabályok, amelyek különbséget tesznek az állami, önkormányzati és egyéb rendezvények szervezői között.

A

kormányhivatal már május 14-én törvényességi felhívással fordult a közgyűléshez, hogy a „kivéve az állami és önkormányzati rendezvényeket" szövegrész ne lépjen hatályba, vagy az egyenlő bánásmód követelményének megfelelően módosított szövegezéssel lépjen életbe. További részletek

ITT

olvashatók.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.