Közélet

Továbbra is rejtély, hogy mikorra tűnik el a belváros egyik szégyenfoltja

Továbbra is rejtély, hogy mikorra tűnik el a belváros egyik szégyenfoltja

2018. május 11., péntek
Továbbra is rejtély, hogy mikorra tűnik el a belváros egyik szégyenfoltja

Több mint harminc éve éktelenkedik már Szeged szívében a városlakók által csak „Centrum-gödörként” nevezett üres terület a Püspök utcában, amelyen évek óta zajlik egy építkezés, ám egyenlőre még nem lehet tudni, hogy az mikorra lesz kész.

A Délmagyar még 2015-ben írt arról, hogy a területen egy új, 7 emeletes társasház épül majd, amely átadására 2017 végén kerül sor.

Már lassan fél év telt el a kitűzött átadási határidő óta, ám az építkezés még javában zajlik. Többszöri próbálkozásunk ellenére sem sikerült elérnünk a kivitelező Igényes Otthon Kft-t, így továbbra is rejtély, hogy pontosan mikorra készül el a beruházás.

A Tábor utca és a Mikszáth Kálmán utca sarka az 1970-es években és napjainkban. (Fotók: Szeged régen facebook, Kocsis Alíz)

Mélygarázs és bevásárlóközpont helyett, harminc éves szégyenfolt

A Centrum-gödör első tulajdonosa a 80-as években egy lakásépítő szövetkezet volt, amelyik mélygarázst, a földszinten a Centrumhoz kapcsolódó áruházat, az emeleten lakásokat épített volna. Ez akkor kiváló ötletnek tűnt, hiszen a rendszerváltás előtt még nem voltak a maiakhoz hasonló bevásárlóközpontok. A beruházás csak az alapozásig jutott el, utána anyagi okok miatt félbeszakadt a projekt. A következő tulajdonos a Coop Szeged Zrt., majd egy magánszemély volt, aki 1999-ben továbbadta a Belváros 2001 Kft.-nek. A cég több mint egy évtizedig határozottan állította: beépítik a gödröt, 2010-ben járt le az önkormányzat által adott határidő. A város kisajátíthatta volna a területet a jogszabály szerint, azonban nem élt ezzel a lehetőséggel. A Belváros 2001 Kft. adószámát később felfüggesztették, végelszámolását is befejezték, a tartozásokat a telekre jegyezték be. A szegedi ingatlanfejlesztő cég, az Igényes Otthon Kft. a telek felét vásárolta meg, miután azt sikerült megosztani.

Nagy űr tátong Szeged szívében. (Fotó: Kocsis Alíz)

Állatkert a belváros közepén

Az építkezést megelőzően, még a mélygarázs alapjai álltak a területen, és a komolyabb esőzések után, mindig megmaradt a csapadék a vasbeton elemekben, így valóságos betonmedencék jöttek létre főleg az őszi időszakban. Az így kialakult "tavacskákban" idővel otthonra leltek a védett zöld varangyok, valamint az éti csigák is. A kisebb termetű állatokon kívül, akadtak házi kedvencek, valamint veszélyes fertőzéseket terjesztő patkányok is a gödörben. A közelben lakók elmondásai alapján, valóságos harc folyt minden este a macskák és a patkányok valamint a kóbor kutyák közt a gödör mélyén. Szerencsére ezen áldatlan állapotoknak véget vetett a hét emeletes társasház építése, ugyanis a vasbeton elemeket eltávolították, és "ideiglenes" parkolót alakítottak ki a gödörben.

Olcsó parkoló és graffiti galéria

Bizonyos szempontból elnyerte azt a funkcióját a terület, amit eredetileg szántak neki a 80-as években, ugyanis parkoló üzemel rajta, még ha nem is mélygarázs formájában. A kimondottan frekventált helyen fekvő parkírozó helyre ráadásul őr vigyázz éjjel-nappal, így biztonságosabb az átlagosnál. Az már más kérdés, hogy a körülményeket látván előbb éreznénk magunkat a Balkánon, semmint Nyugat-Európában.

400 Ft egy óra parkolásért a belvárosban nem is olyan sok, pláne ha figyelembe vesszük, hogy ezért a pénzért cserébe még egy sajátos graffiti kiállítást is megtekinthetünk. (Fotó: Kocsis Alíz)

Ha a befektetők nem is, a XXI. század utca művészei láttak fantáziát a Centrum-gödörben, ugyanis az elmúlt évtizedekben a graffitizők közkedvelt helyévé vált a város szívében elterülő üres terület. Számtalan kreatív alkotás ékesíti a rozsdás elkerítő falak belső részét, vélhetően azonban ezek az alkotások a gödörrel együtt, az építkezés áldozatává válnak hamarosan...

A kreativitásnak nincsenek határai. (Fotó: Kocsis Alíz)

Az, hogy meddig áll még ilyen formában ez a terület, az továbbra is rejtély. Az építkezés laikus szemmel nézve a felénél, esetleg a kétharmadánál tarthat, de az is kérdés, hogy miután elkészül a hét emeletes épület, utána miként fogják hasznosítani a jelenleg parkolóként szolgáló területet. Egy dolog azonban biztos, a Centrum-gödör az elmúlt évtizedek alatt a város egyik negatív jelképévé nőtte ki magát, és ha hasznosítva is lesz, akkor is sokáig úgy fogunk rá visszagondolni, mint Szeged egykori legnagyobb szégyenfoltjára.

Kocsis Alíz galériája:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.