Közélet

Tíz éves a Székely gyors – idén is Csíkszentmártonra zarándokolnak

Tíz éves a Székely gyors – idén is Csíkszentmártonra zarándokolnak

2018. május 9., szerda
Tíz éves a Székely gyors – idén is Csíkszentmártonra zarándokolnak

Vonat helyett Ikarus 66-tal utaznak Budapestről Szegeden át Csíkszentmártonba Hámori Ferencék május 18-án. Idén jubilál a zarándoklat.

– Az első ilyen zarándokvonat 2008-ban 64 év után indult újra először– emlékezett vissza Hámori Ferenc.– Szimbolikus jelentőségű volt ez az út, hiszen egyszerre több mint 500 utast vitt el a csíksomlyói Mária ünnepre. Továbbá tíz évvel ezelőtt civil hozzájárulással valósult meg a Székely gyors – tette hozzá.

Azóta megújult a történelmi Magyarország legkeletibb vasúti őrháza, a 30. számú MÁV őrház, ez Gyimesbükkön található a Rákóczi vár tövében.– Ott most egy vasúti témájú kiállítás van, de most már nyilván a román vasúttársaság működteti a helyet– mondta el Hámori. – A május 20-i programban szerepel az Úz-völgye, vagyis a Kistöltési-szoros. Itt a szegedi Meritum Kulturális és Művelődési Közhasznú Egyesület gondozza a magyar II. világháborús katonai temetőt, mert annak idején egy nagyon fontos védelmi állás volt, a szovjet betörést próbálták megakadályozni. A program május 22-én, kedden zárul. Az út részvételi díja 59 ezer forint.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.