Hírzóna

Szükség van az ápolók szakértelmére, emberségére és tapasztalatára

Szükség van az ápolók szakértelmére, emberségére és tapasztalatára

2018. május 12., szombat
Szükség van az ápolók szakértelmére, emberségére és tapasztalatára

A béremelésekkel, a különböző ápolói ösztöndíjrendszerekkel és a munkakörülmények javításával kívánja a kormány megbecsülni az ápolók munkáját - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az ápolók nemzetközi napja alkalmából.

Rétvári Bence hangsúlyozta: az ápolók szakértelmére, emberségére és tapasztalatára szükség van a betegellátásban, ezért is igyekezett növelni a kormány az elmúlt években az ápolók megbecsültségét, ami főként a béremelésekben nyilvánult meg. Elmondása szerint

négy év alatt összességében 65 százalékkal nő az ápolók bére; 2016-ban átlagosan 26,5 százalékkal, tavaly 12 százalékkal nőtt az alapbérük, az idén, valamint jövőre pedig 8-8 százalékkal fog az alapbérük nőni. Az államtitkár példaként elmondta, hogy 2010-ben egy egészségügyi szakdolgozó alapilletménye 106 600 forintról 244 727 forintra emelkedett, ez az egyéb mozgóbér-elemekkel mára elérheti a 340 777 forintot.

Rétvári Bence kiemelte, hogy egyre kevesebb ápoló keres külföldön munkát, az adatok szerint az elmúlt három évben 30 százalékkal - 557-ről 407-re - csökkent a külföldi munkavállaláshoz szükséges engedélykérelmek száma. Emellett csökkent az orvosok elvándorlása is, 2010 óta 60 százalékkal kevesebb orvos megy külföldre munkát vállalni. A munkakörülmények javítása szintén fontos lépés volt az elmúlt években - mondta az államtitkár. Kiemelte, hogy vidéken 500 milliárd forintot fordítottak a kórház- és rendelőfelújításra, a következő években pedig a budapesti és Pest megyei kórházfejlesztésekre 700 milliárd forint jut.

Az államtitkár az utánpótlásra kitérve elmondta, a fiatalok pályaválasztását kívánták segíteni a létrehozott ösztöndíjrendszer bevezetésével. A 4,4 milliárd forintos kerettel meghirdetett pályázattal havi 50 ezer forinttal tudják támogatni az ápolói szakmát választókat. Kiemelte, hogy ezen kívül az ország négy orvosegyetemén ápolói mesterképzést indítottak a kompetenciák javítása érdekében.

Rétvári Bence kiemelte, hogy a munkakörülmények javítása is fontos célja a kormánynak, így nővérszállók felújítására, építésére 10 milliárd forintot, az ápolói eszközpark megújítására további 8 milliárd forintot költenek. Az ápolók nemzetközi napját minden év május 12-án ünneplik a 1820-ban ezen a napon született Florence Nightingale angol ápolónő, a modern ápolónőképzés megalapozója emlékére.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.