Közélet

Nyitás előtt bekukkantottunk Szeged legújabb kiülős kocsmájába - Nyit a Hági udvar

Nyitás előtt bekukkantottunk Szeged legújabb kiülős kocsmájába - Nyit a Hági udvar

2018. május 3., csütörtök
Nyitás előtt bekukkantottunk Szeged legújabb kiülős kocsmájába - Nyit a Hági udvar

Szeged egyik méltatlanul elhanyagolt épületét, a Hági étterem és sörkertet újították fel, hogy az régi fényében tündökölhessen.

Az épületet a Svájcban született, Haggenmacher Henrikről nevezték el, aki bár egy ideig Prágában és a csehországi Reichenbergben dolgozott, de élete második felét már Magyarországon töltötte. Először Budapesten kezdett malmok építtetésébe, majd később a sörgyártás mesterévé vált, ami miatt nálunk, Szegeden is megvetette a lábát egy telekvásárlással, amiből később a Hági étterem és sörkert lett. Az 1896-ban még sörcsarnoknak megvásárolt épületben a friss sörön kívül magyar ínyencségeket fogyaszthattak a vendégek, de az étterem csak 1923-tól lett az éjszakai élet egyik sarokköve, mikor Gottwald Rezső megvásárolta azt, és az előző tulaj előtt tisztelegve Háginak kezdték azt becézni. A régmúltú épület, mely sörcsarnoki ideje előtt még Szeged első állandó színházának adott otthont 1997. december 31 óta kihasználatlan volt. Egészen mostanáig, illetve most szombatig, amikor a délután 5 órás kapunyitás után újra a város egyik központi helyévé változhat. Ez már csak rajtunk, szegedieken múlik.

Ma délutáni ottjártunkkor még javában folyt a munka, ahogy az a képeken is látható, de az már szembetűnő, hogy a belváros egyik legszebb sörözős kerthelyiségét sikerült a Hungi vigadót is üzemeltető Dr. Gálosi Gyulának összehoznia.

„Tetőtől talpig megkapargattuk az épületet”

– mondta Gálosi Gyula, mikor arról beszélt, hogy gyakorlatilag csak a homlokzathoz nem nyúltak hozzá.

A legolcsóbb korsó sör 390, a legdrágább pedig 560 forint lesz.

Az eredeti sörcsarnok tulajdonosának neve előtt több módon is tiszteleg majd a hely. Egyrészről egy saját mini sörgyárban gyártják majd a Hági söröket, illetve még szintén a hűsítő folyékony kenyérnél maradva Dreher termékeket forgalmaznak majd, egy történelmi kapcsolatra hivatkozva. Ez a bizonyos történelmi múlt nem más, minthogy a Haggenmacher lányok Dreher fiúkkal, a Dreher lányok pedig Haggenmacher fiúkkal házasodtak össze. Ezt a fajta kapcsolatot szeretnék a Hágiban árult sörökkel is jelezni.

Gálosi Gyula a Hágit nem egy bulizós helynek képzelte el. Az ideális felállásnak azt tartaná, ha az emberek a Hágiban alapoznának, majd a kiadós vacsora és sörözés után a Hungiba látogatnának át, ledolgozni a kalóriákat.

Ezt, hogy a belváros legújabb sörkertjét nem a hangos zenék helyszínének gondolja, a csendrendelet kapcsán jegyezte meg, amihez hozzátette, hogy úgy tudja, a foci vb kivételt képez a rendelet alól.

Ez utóbbi megjegyzése azért is fontos, mert terveik szerint a kerthelyiségben a mini rakpartjukról, kivetítők segítségével nézhetjük majd a meccseket. A tulaj a foci vb egyébként egy jó ómennek tartja, ugyanis a Hungi megnyitása pont az előző vb idejére esett.

Ezen a falon nézhetjük majd a meccseket.

A szombati megnyitóra még egy akcióval is készültek. Korábban körbejárták a várost, és mintegy 1000 söralátétet osztottak szét a szegediek között, amiket a szerencsések egy sörre válthatnak majd be a megnyitó napján.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.