Balhé

Kezét törte egy kisgyerek a Honvéd téri játszótéren- kérdéses hogyan történt a baleset

Kezét törte egy kisgyerek a Honvéd téri játszótéren- kérdéses hogyan történt a baleset

2018. május 14., hétfő
Kezét törte egy kisgyerek a Honvéd téri játszótéren- kérdéses hogyan történt a baleset

Azonnal meg kellett műteni azt a 6 éves kisfiút, aki pénteken esett le egy Honvéd téri mászókáról. A játszótereket felügyelő biztonsági ellenőr szerint nem ott és nem úgy történhetett a baleset, ahogy az édesanya mesélte.

Az édesanya, Szilvia elmondása szerint gyermeke az apukájával ment ki a játszótérre, még pénteken délután, de az önfeledt játék hamar véget ért, mikor a kisfiú leesett az egyik mászókáról.

Az anyuka állítása szerint erről esett le kisfia.

Úgy tudjuk, hogy a 6 éves fiú egy olyan elemen mászott

(képünkön)

, ami két kis bástyát köt össze felülről. Szilva azt állítja, hogy ennek a csimpaszkodónak az egyik foka meglazult, és forgott, így mikor gyermeke arra ráfogott, az megcsavarodott, majd ettől meglepődve megcsúszott rajta a keze és lezuhant a sóderbe, amitől el is tört a csuklója.

A fiút kórházba kellett vinni, ahol megműtötték a kezét, még most is fájdalmai vannak és erős fájdalomcsillapító gyógyszereket kell szednie.

Az eset kapcsán megnéztük milyen állapotban vannak a szegedi játszóterek. A Rókusi játszótéren véletlenül találkoztunk Kovács Árpáddal, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. (SZKHT) játszótér baleset-biztonsági ellenőrével. Éppen egy játszótéren vizsgálta a játékokat.

Árpád és főnöke, Nagy András is, hangsúlyozták hogy hetente ellenőrzik, ha esik, ha fúj, Szeged összes játszóterét, amiből egyébként 120 található a városban. A Honvéd tér sem maradt ki a sorból.

Az ellenőrzéseken András minden apróságot megfigyel.

Az SZKHT emberei szinte azon nyomban, mikor Szilvia története felkerült egy népszerű Facebook csoportba, ki is mentek a szóban forgó játszótérre, ám ők a meghibásodott elemet nem találták meg, mindent rendben találtak.

Árpád úgy véli, hogy a baleset egy olyan eszközön történhetett, ami nem kimondottan játszótéri eszköz, hanem egy védőkorlát a hinták előtt (képünkön), ami Szilvia elmondásával szemben áll.
A szakember szerint itt történt a baleset.

Az ellenőr hangsúlyozta, hogy az olyan korlátokat, ami a gyermekeket védi attól, hogy a hinták közelébe tudjanak szaladni, már nem használják a legtöbb játszótéren, és a Honvéd térinél is új védőkorlát elemeket raktak fel, hogy több hasonló baleset ne szülessen, ám ez Szilviának és sajgó karú kisfiának nem jelent megnyugvást, hiszen náluk a baj már megtörtént, és ahogyan elmondták, nem is az említett korlátoknál. A biztonsági ellenőr hozzátette, hogy igen aprólékosan kell vizsgálódniuk, mivel komoly szabályoknak és előírásuknak kell megfelelniük. Ha bármi apró hibát észlelnek, azt azonnal javítaniuk kell. Munkájuk van bőven, mivel a játszótéri eszközök hétről-hétre rendszeresen meg is hibásodnak. Azt mondják, hogy a rendszeresen megjelenő hibák, nem az eszközök minőségéből adódnak, hanem abból, hogy azokat nem rendeltetésszerűen használják- és nem csak a kisgyermekek. Erre utal az is, hogy a meghibásodások többsége a bulis éjszakák után születik.

Éppen ezért a játszóterek karbantartóinak nincs idejük arra, hogy a szépséghibákat javítsák, mert a rengeteg rongálás kijavítására megy el a munkaidejük.

Annak érdekében, hogy a jövőben ez megváltozzon, olyan táblák kihelyezését tervezik, melyek arra figyelmeztetik az embereket, hogy a játszótér eszközeit csak rendeltetésszerű használat mellett biztonságos. Ennél többet ők sajnos nem tudnak tenni az ügyben, hiszen az, hogy az eszközök milyen sűrűn romlanak el, a játszótér látogatóitól függ. Az SZKHT illetékesei illetve Szilvia az ügy mihamarabbi rendezésén vannak, illetve azon, hogy a részleteket sikerüljön tisztázniuk, a többi játszóteret használó gyermek védelmének érdekében is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.