Kezét törte egy kisgyerek a Honvéd téri játszótéren- kérdéses hogyan történt a baleset

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Azonnal meg kellett műteni azt a 6 éves kisfiút, aki pénteken esett le egy Honvéd téri mászókáról. A játszótereket felügyelő biztonsági ellenőr szerint nem ott és nem úgy történhetett a baleset, ahogy az édesanya mesélte.

Az édesanya, Szilvia elmondása szerint gyermeke az apukájával ment ki a játszótérre, még pénteken délután, de az önfeledt játék hamar véget ért, mikor a kisfiú leesett az egyik mászókáról.

Az anyuka állítása szerint erről esett le kisfia.

Úgy tudjuk, hogy a 6 éves fiú egy olyan elemen mászott (képünkön), ami két kis bástyát köt össze felülről. Szilva azt állítja, hogy ennek a csimpaszkodónak az egyik foka meglazult, és forgott, így mikor gyermeke arra ráfogott, az megcsavarodott, majd ettől meglepődve megcsúszott rajta a keze és lezuhant a sóderbe, amitől el is tört a csuklója.

A fiút kórházba kellett vinni, ahol megműtötték a kezét, még most is fájdalmai vannak és erős fájdalomcsillapító gyógyszereket kell szednie.

Az eset kapcsán megnéztük milyen állapotban vannak a szegedi játszóterek. A Rókusi játszótéren véletlenül találkoztunk Kovács Árpáddal, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. (SZKHT) játszótér baleset-biztonsági ellenőrével. Éppen egy játszótéren vizsgálta a játékokat.

Árpád és főnöke, Nagy András is, hangsúlyozták hogy hetente ellenőrzik, ha esik, ha fúj, Szeged összes játszóterét, amiből egyébként 120 található a városban. A Honvéd tér sem maradt ki a sorból.

Az ellenőrzéseken András minden apróságot megfigyel.

Az SZKHT emberei szinte azon nyomban, mikor Szilvia története felkerült egy népszerű Facebook csoportba, ki is mentek a szóban forgó játszótérre, ám ők a meghibásodott elemet nem találták meg, mindent rendben találtak.

Árpád úgy véli, hogy a baleset egy olyan eszközön történhetett, ami nem kimondottan játszótéri eszköz, hanem egy védőkorlát a hinták előtt (képünkön), ami Szilvia elmondásával szemben áll.

A szakember szerint itt történt a baleset.

Az ellenőr hangsúlyozta, hogy az olyan korlátokat, ami a gyermekeket védi attól, hogy a hinták közelébe tudjanak szaladni, már nem használják a legtöbb játszótéren, és a Honvéd térinél is új védőkorlát elemeket raktak fel, hogy több hasonló baleset ne szülessen, ám ez Szilviának és sajgó karú kisfiának nem jelent megnyugvást, hiszen náluk a baj már megtörtént, és ahogyan elmondták, nem is az említett korlátoknál.

A biztonsági ellenőr hozzátette, hogy igen aprólékosan kell vizsgálódniuk, mivel komoly szabályoknak és előírásuknak kell megfelelniük. Ha bármi apró hibát észlelnek, azt azonnal javítaniuk kell. Munkájuk van bőven, mivel a játszótéri eszközök hétről-hétre rendszeresen meg is hibásodnak.

Azt mondják, hogy a rendszeresen megjelenő hibák, nem az eszközök minőségéből adódnak, hanem abból, hogy azokat nem rendeltetésszerűen használják- és nem csak a kisgyermekek. Erre utal az is, hogy a meghibásodások többsége a bulis éjszakák után születik.

Éppen ezért a játszóterek karbantartóinak nincs idejük arra, hogy a szépséghibákat javítsák, mert a rengeteg rongálás kijavítására megy el a munkaidejük.

Annak érdekében, hogy a jövőben ez megváltozzon, olyan táblák kihelyezését tervezik, melyek arra figyelmeztetik az embereket, hogy a játszótér eszközeit csak rendeltetésszerű használat mellett biztonságos. Ennél többet ők sajnos nem tudnak tenni az ügyben, hiszen az, hogy az eszközök milyen sűrűn romlanak el, a játszótér látogatóitól függ.

Az SZKHT illetékesei illetve Szilvia az ügy mihamarabbi rendezésén vannak, illetve azon, hogy a részleteket sikerüljön tisztázniuk, a többi játszóteret használó gyermek védelmének érdekében is.

Előző sztori

A sofőrök drágábban adják majd a buszjegyet Szegeden

Következő sztori

A Stop Soros javaslat és az alaptörvény szigorítását tervezi a kormány

Legutóbbi hasonló cikkek