Mostantól TILOS horgászni a Holt-Marosban, de hogy meddig, azt nem lehet tudni

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tegnap számoltunk be róla, hogy rengeteg döglött halat szedtek ki, a Holt-Marosból. Kemény András, a Herman Ottó Horgászegyesület elnöke most azt mondta nekünk, úgy tűnik, hogy normalizálódott az állapot a Maros holt ágán.

A horgászegyesület elnöke szerint a vízfrissítés fogja megoldani a május 26-án jelentkezett halpusztulást, és ennek neki is álltak már. Mostantól viszont nem lehet horgászni, de hogy pontosan meddig, azt egyelőre nem tudták megmondani. Abban egyébként  már biztosak, hogy a tetemek elszállítása után, illetve a vízforgatás megkezdésével a Holt-Maros állapota már nem rombolja tovább a halállományt.

Tilos horgászni, de nem tudni meddig. (Fotó: Kocsis Alíz/SzegedMa)

Kemény András szerint “eszmei értékű halak” is elpusztultak: 10-12 éves halak döglöttek meg, amik a Holt-Maros élővilágának meghatározó egyedei voltak. A pusztulás anyagi következéményeit egyelőre még felmérni sem tudják.

Halott szépség

A horgászegyesület elnöke azt mondta, egy olyan területet szeretnének kialakítani, ami az arra járóknak is és a halaknak is megfelel, de egyelőre keresik azt, hogyan tudnak majd pénzt szerezni minderre.

„Most szépnek néz ki a környék, a sok növénnyel és árnyékkal, szép képeket lehet készíteni, nagyon romantikus ott fotózkodni, de a halaknak nem egészséges a sok árnyék, hiszen így kevesebb oxigén kerül a vízbe.”

A vízforgatástól remélik a megoldást. (Fotó: Kocsis Alíz/SzegedMa)

Esőtől döglöttek meg a halak?

Arról, hogy miért hullottak el az állatok, még most is csak találgatni lehet, mert a vízminőség elemzése még nem fejeződött be. A szakemberek szerint a korábbi napok heves esőzései közre játszhattak a pusztulásban.

Előző sztori

Agyonlőttek két rendőrt Belgiumban

Következő sztori

Orbán: a magyarok újra elhiszik, hogy többre képesek

Legutóbbi hasonló cikkek