Így készültök ti – eltérő taktikák a vizsgaidőszakra

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Szegedi Tudományegyetemen jövő héten kezdődik a vizsgaidőszak. Vagyis a legtöbb egyetemista most engedi ki a fáradt gőzt, felkészülve a megmérettetések – bulimentes – sorozatára.

Május 17-én csütörtökön ismét Vizsgaidőszak Nyitó Iszonyatos Tivornya (VINYIT) lesz a Jatéban, ami nem jelenthet mást, minthogy eljött minden egyetemista legrettegettebb időszaka, a következő hetekben a vizsgáké a főszerep az egyetemen. A megfelelő felkészülést habár nem biztos hogy az alkohol segíti elő, azonban köztudott, hogy az egyetemisták szeretnek megfelelően alapozni a vizsgák utáni ünneplésre, akár már a vizsgaidőszakot megelőzően.

Erre nem csak a VINYIT lesz megfelelő, hiszen a hétvégén startol a Borfesztivál is, ahol május 27-ig fogyaszthatók a legfinomabb nedük a Széchényi téren. Hihetnénk, hogy a város biztosan kiürül majd, vagy legalábbis az éjszakai élet mérséklődni fog a szorgalmi időszak végével, de ennyire azért nem egyértelmű a helyzet.

Már az elmúlt hetekben is sok hallgató találkozhatott elővizsgákkal, esetleges zárthelyi dolgozatokkal, ezáltal sokaknak csökken a vizsgaidőszakra maradó terhek nagysága.

Az egyetemisták eltérő “taktikával” készülnek. Bálint annak ellenére, hogy sokat készül a vizsgákra, igyekszik úgy beosztani idejét, hogy mindig legyen lehetősége a kikapcsolódásra, illetve ideije a barátaira. “Annak nincs értelme, ha ráfeszülök a tanulásra és ki sem nézek a jegyzeteimből. A végére azt is elfelejteném, amit az elején tudtam. Megtalálom az egyensúlyt és tudom mi a fontosabb.”- mondta a harmadéves történelem szakos hallgató.

Krisztián már ennél lazábban kezeli a helyzetet, szerinte eleget tanult év közben, úgyhogy akár a vizsgák előtti estén is beleférhet egy sör a Vitéz utca valamely közkedvelt helyén. “Egész évben folyamatosan tanultam. A vizsgákra is készülök, de az kevés lenne, ha most kezdeném felfedezni a jegyzeteimet. Ilyenkor inkább már csak az ismétlésre hagyok időt, így belefér egy-egy óvatos sörözés- persze mértékkel.”- árulta el az informatikusnak tanuló másodéves diák.

“Kizárt, hogy én június végéig bárhova is eljussak!”- mondta egy keserű mosollyal az arcán Laura. Az angol tanárnak tanuló lány második éve tölti így a nyár első napjait. Mint mondja, amúgy is a “parás” hallgatók közé tartozik és a vizsgaidőszak végéig nem is múlik el az izgalom.  “Komoly fejtörés, hogy egy esküvői meghívóm is van júniusra, de három nappal később vizsgázom. Nem lesz hosszú a tánc, ráadásul az ország másik végébe kell mennem. Szinte csak erre az időre költözöm ki a könyvtárból, de az biztos, hogy útközben is tanulok.”- árulta el.

Azt mi is tapasztaltuk és a tanárok is észrevették, hogy ilyenkor szorgalmasabbak lesznek a diákok, illetve az egyetemi könyvtár emeleti része is sokkal zsúfoltabb, azonban az egyes vendéglátóipari egységeknek feltehetőleg nem kell nagyon aggódni a forgalom miatt. Sikerüljön egy vizsga jól, vagy rosszul, fontos a lazítás is a rengeteg tanulás mellett.

Sok sikert kívánunk mindenkinek!

Előző sztori

Csongrádi lánglovagok is teljesítették az Ultrabalaton 221 km-es távját

Következő sztori

Három afgán határsértőt kaptak el Röszkén

Legutóbbi hasonló cikkek