Kultúra

Így kell lerombolni egy univerzumot – Bosszúállók: Végtelen háború kritika

Így kell lerombolni egy univerzumot – Bosszúállók: Végtelen háború kritika

2018. május 3., csütörtök
Így kell lerombolni egy univerzumot – Bosszúállók: Végtelen háború kritika

Elérkeztünk a Marvel filmek fináléjához, de kérdéses, hogy méltó lezárása-e a film a jól felépített univerzumnak.

A Marvel kétségtelenül olyat vitt végbe, mint eddig senki. Eddig 17 filmen és 7 sorozaton keresztül, az eddig csak a kockák által ismert képregényeket, nem pusztán vászonra vitték, de még menővé is tették. Mindezt pedig azért, hogy az összes film egy nagy egésszé álljon össze, ami egy hatalmas csatában csúcsosodik ki.

Forrás: FórumHungary

A nagy csata természetesen meg is történik, ahogy azt a film előzeteseiben is láthattuk, a kedvenc szuperhőseink közül, egy-kettőt kivéve, mind fel is tűnik a történetben, ki kisebb, ki nagyobb szerepekkel, ám összességében mégsem egy olyan lezárást kaptunk, amit a rajongók megérdemeltek volna.

Persze az igazi hardcore fanoknak tetszeni fog a film, hiszen gyakorlatilag két és fél órán keresztül egy szuperhősös csatasorozatot láthatunk, ami olyan látványorgia, melyet moziban még nem lehetett látni.

Még a pozitívumoknál maradva azt is meg kell említeni, hogy a színészi munkák és hangulat is hibátlanok a produkcióban, de ezeken kívül a film szinte mindegyik részétől görcs áll a gyomrunkba, de nem abban a jó féle értelemben, mikor minőségi feszültségkeltő történetet nézhetünk végig. Amennyiben eltekintünk attól, hogy az évek óta várt nagy finálét két részre bontották, egyrészről nyereségvágyból, másrészről mert egyetlen filmbe lehetetlen lett volna belezsúfolni mindazt, amit a készítők szeretnének nekünk elmesélni, még olyan bosszantó részletekbe is belefutunk, minthogy fő probléma, amit a hősöknek le kell küzdeni, nem más mint hatalmas elcsépelt klisé.

Némileg kreatívabb főgonoszt vártunk annál, akinek az a fő célja, hogy elpusztítsa a fél univerzumot. Ezt tetézi még, hogy az összecsapott alap után még logikai bukfencekbe is belefutnak.

Hiszen egy szinte isteni erővel bíró lény, aki úgy alakítja a valóságot ahogy neki tetszik, uralja az időt és teret, miért megy bele egy ökölharcba a különböző félistenekkel, varázslókkal, és robotruhás hősökkel? Még fontosabb kérdés, hogy a hőseinknek miért nem jut egyszer sem az eszébe levágni a fickó karját, amin azt a bizonyos kesztyűt hordja, amivel ezt az egész kalamajkát okozza?

Forrás: : Film Frame, ©Marvel Studios 2018

A legrosszabb az egészben az, hogy ezeken még felül is tudnánk emelkedni, és élvezhetnénk a dráma és humor között okosan lavírozó filmet, amit agyeldobós cliffhangerrel zárnak le, ha végül nem sejlene fel bennünk a gondolat, hogy teljesen feleslegesen töltöttünk el két és fél órát az életünkből, mert a következő részben valószínűleg az elhunyt hősöket és mindenkit visszahozhatnak majd egy olyan csavarral, melynek az időutazás lesz a fő szempontja. Azt pedig már tényleg csak mellékesen említem meg a már eddig is bevételi rekordokat döntögető sztárparádéval és látvánnyal operáló akciófilmről, hogy a rengeteg csata mellett a szereplők hátterét és motivációt építgető párbeszédek eszméletlenül erőltetettre sikerültek, de a Bosszúállók: Végtelen háború mentségére legyen szólva, ez pusztán műfaji sajátosság.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.