Sport

Edzőteremből a focipályára és vissza

Edzőteremből a focipályára és vissza

2018. május 16., szerda
Edzőteremből a focipályára és vissza

Buzási fejes góljának köszönhetően megtörte a több, mint egy hónapja tartó nyeretlenségi szériáját a SZEOL múlt vasárnap a Dunaújváros ellen. A gólszerzőről kevesen tudják, hogy nem csak a kék-feketék sikeréért fáradozik, hanem személyi edzőként is dolgozik a belvárosi RedZone konditeremben. Az edzői ambícióiról, a ligák közti különbségekről, valamint a SZEOL tavaszi bukdácsolásáról faggattuk Buzási Pétert.

- Komoly logisztikai feladat volt összehozni ezt az interjút, hiszen reggeltől kora délutánig edzést tartasz egy fitness teremben, utána pedig a Felső-Tisza parton a SZEOL edzésén rúgod a bőrt. Mennyire kimerítő ez az életritmus?

- Valóban nem sok szabadidőm marad, ugyanakkor kellemes teher ez, mert szerencsére egyre több jelentkező akad, akik felkérnek személyi edzőjüknek, és ez egy jó visszaigazolás számomra. Emellett pedig a foci a legfőbb szenvedélyem, aminek mindig örömmel hódolok. Hála istennek többnyire sikerül összeegyeztetnem a kettőt.

- Akkor gondolom nem sok időd volt megünnepelni a hétvégi győzelmet.

- Visszafogottan ünnepeltünk a csapattársaimmal, helyén kezeltük ezt a sikert. Mindenkinek nagy terhet vett le a válláról a Dunaújváros elleni győzelem, hiszen hosszú-hosszú ideje nem nyertünk már, és az utóbbi időben az edzéseken is látszódott, hogy görcsössé vált a csapat. Külön öröm, hogy az én fejesemmel értük el ezt a sikert, de csak az számít, hogy lezártuk végre a rossz sorozatunkat.

- Ősszel valósággal szárnyaltatok, főleg hazai pályán, hiszen 9-ből 9 meccset nyertetek itthon, ezzel szemben tavasszal ez volt mindössze a harmadik győzelmetek. Mi történt?

- Nehéz kérdés, mi is sokáig kerestük erre a választ az öltözőben. Belülről úgy éreztük az edzéseken és a meccseken is, hogy a játékunkkal nincsen probléma. Tavasszal támadóbb felfogásban játszunk, mint azt tettük a szezon első felében, több helyzetet is alakítunk ki a meccseken, az már más kérdés, hogy ezeket sajnos nem tudjuk megfelelő százalékban kihasználni. A támadó futball hátránya, hogy ezáltal szellősebbé válik a védekezés, és ezt az ellenfelek többnyire ki is használják. Így volt ez a mi esetünkben is.

Az előző idényben a SZEOL 20 NB II-es góljából 3-at Buzási lőtt, ezzel a szélső holtversenyben második lett a házi góllövő listán.

- A tavalyi NB II-es szereplés mind a csapat, mind a szurkolók számára egy különleges kaland volt még akkor is, ha kieséssel végződött. Te mint személyi edző, mekkora különbséget látsz a másod és a harmadosztály közt, a játékosok fizikai felkészültségét illetően?

- A legnagyobb különbség a játék gyorsaságában van. Természetesen az NB II-ben több a technikásabb, képzettebb játékos, mint egy osztállyal lejjebb, ugyanakkor a másodosztályban sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek a fizikai felkészítésre.

Szinte az összes csapatnál van erőnléti edző, aki a játékosok fizikai állapotáért felelős, míg az NB III-as csapatoknál csak elvétve találunk egy-egy erre szakosodott trénert. Ugyanakkor én úgy látom, hogy szépen lassan a harmadosztály is felzárkózik a profi ligák közé, és előbb vagy utóbb ezen a szinten is elterjedt lesz az erőnléti edzők alkalmazása.

- Honnan jött az ötlet, hogy a foci mellett személyi edzősködéssel foglalkozz?

- Gyerekkorom óta a sport megszállottja vagyok. Középiskolás koromban döntöttem úgy, hogy ezen a területen szeretnék dolgozni így az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Karának Testnevelő-edző szakára jelentkeztem, amit később el is végeztem. A korábbi munkahelyemen, a Dakk Zrt.-nél – az egykori Tisza Volánnál – az új vezérigazgató úgy döntött, hogy nyit egy konditermet a dolgozók részére és felkért, hogy legyek ott edző. Örömmel tettem eleget a felkérésnek és onnantól kezdve pedig már ki volt kövezve az utam.

Buzási a délelőttjeit rendszerint edzések vezénylésével tölti, majd délután már neki tartanak edzést.. (Fotó: Kocsis Alíz)

- Egy komoly csapatnál ma már szinte kötelező erőnléti edzővel dolgozni. Rád is ez az út vár?

- Igen, ez már régi vágyam. A főnököm, Bubori Kornél, elsők közt végezte el az MLSZ-nél ezt a képzést. Inspiráló hatással van rám, úgyhogy hamarosan én is szeretném elvégezni ezt a kurzust. A konditeremben foglalkozok focistákkal és kézilabdásokkal is egyaránt, úgyhogy már kaptam kóstolót a szakma ezen részéből, és nagyon tetszik, úgyhogy a későbbiekben remélem lesz majd lehetőségem csapatoknál is dolgozni.

- Ha tíz évet előreugranánk az időben, akkor hogyan tudnád elképzelni magad?

- Jó kérdés! Talán akkor lennék a legboldogabb, ha az NB I-es SZEOL-nak lehetnék az erőnléti edzője, és emellett a jelenlegi munkahelyemen is tovább dolgozhatnék.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.