Az önkormányzati tarifaplafon alatt tartják áraikat a szegedi taxisok

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Budapesti áremelkedés előtt megnéztük, hogy milyen taxiárakkal számolhatunk a városunkban. Utánajártunk, hogy az árak miatt a taxisok kevesebb fuvarra számítanak-e, illetve, hogy egy nem hivatalos taxist hogyan érintenek az árak.

Már tudjuk egy ideje, hogy Budapesten drágább lesz a taxizás. Az aktuális 450 Ft-os alapdíj 700 Ft-ra emelkedik, ami 55%-os áremelkedést jelent, a viteldíj pedig 280 Ft-ról, 300 Ft-ra változik, ami a 7%-os megszavazott emelkedést jelenti. Mivel már idén februárban volt egy áremelkedés a taxisok tarifájában Szegeden (nem verték nagy dobra csak hirtelen azzal szembesült az utas, hogy megtörtént), a közeljövőben újabb nem várható, de azt, hogy a fővároshoz képest az árak nálunk hogyan néznek ki, még érdemes megnézni.

Szegeden önkormányzati rendelet szabályozza a személytaxi-szolgáltatás legmagasabb díját. A Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlésének 39/1999. (VII.28.) Kgy. rendelete meghatároz egy normál és egy emelt tarifát. Normál tarifával számolhatnak a taxival utazók és emelttel ezen időszakokon kívül, de az emelt tarifa díjai csak egy esetben térnek el egymástól, mégpedig akkor, ha a városhatárt elhagyjuk.

Egész pontosan Szegeden a legmagasabb alapdíj 600 Ft, a viteldíj pedig 400 Ft lehet a városon belül azon kívül pedig 440 Ft-ig emelkedhet csak, kivéve a hétvégéken, mikor a városon belül is 440 Ft a viteldíj, azon kívül pedig 485 Ft-ig mehet fel. A valóságban azonban az, hogy 550 forintról indul városunkban a taxióra, kilométerenként pedig nagyjából 300 forintért jutunk közelebb a célunkhoz. Tehát a fuvarszervezők és a taxis vállalkozók az önkormányzat által megszabott maximális tarifaplafon alatt tartják a szolgáltatásuk díját. Ettől persze a taxi továbbra is luxuskiadásnak számít a legtöbb család számára.

A szegedi taxisok közül a megkérdezettek mind úgy látják, hogy jelenleg nem várható nálunk változás a tarifákban.

Egy fiatal taxis, Marci még azt is mondta, hogy ha lenne is áremelkedés, nem sokat változtatna a fuvarok számán, illetve az nem lenne észrevehető. Ő úgy látja, hogy az utasaik számát inkább az időjárás változtatja, mert egy ilyen szép napsütése napon, mint a mai szívesebben sétálnak az emberek, de ha leszakad az ég, egyből megnő a forgalmuk.

Imre a jövőben valamivel kevesebb utasra számít.

A tapasztaltabbak, mint Imre és Sándor határozottan kijelentették, hogy szerintük nem lesz változás a tarifákban, de mindketten hozzátették, hogy egy esetleges áremelkedés a korábbi tapasztalataik alapján, ha csak ideiglenesen is, de csökkenti az utasaik forgalmát.

Egy privát taxist, Tibort is felkerestük, hogy az ő forgalmán és viteldíján változtatna-e a hivatalos árváltozás.

„Engem a hivatalos árváltozások nem érintenek. Én csak akkor emelek, ha 500 Ft fölé megy az üzemanyag ára.”

Abban egyébként mindannyian egyetértenek, a privát és hivatalos taxisok is, hogy az utasok mind mást és mást keresnek egy fuvarban, de az ár mindenek felett áll.

Előző sztori

Akadt olyan aki gyorsabb volt a villamosnál

Következő sztori

A vizsgadrukkra nem megoldás sem a kávé, se a nyugtatók!