Gazdaság

Az önkormányzati tarifaplafon alatt tartják áraikat a szegedi taxisok

Az önkormányzati tarifaplafon alatt tartják áraikat a szegedi taxisok

2018. május 5., szombat
Az önkormányzati tarifaplafon alatt tartják áraikat a szegedi taxisok

A Budapesti áremelkedés előtt megnéztük, hogy milyen taxiárakkal számolhatunk a városunkban.

Utánajártunk, hogy az árak miatt a taxisok kevesebb fuvarra számítanak-e, illetve, hogy egy nem hivatalos taxist hogyan érintenek az árak.

Már tudjuk egy ideje, hogy Budapesten drágább lesz a taxizás. Az aktuális 450 Ft-os alapdíj 700 Ft-ra emelkedik, ami 55%-os áremelkedést jelent, a viteldíj pedig 280 Ft-ról, 300 Ft-ra változik, ami a 7%-os megszavazott emelkedést jelenti. Mivel már idén februárban volt egy áremelkedés a taxisok tarifájában Szegeden (nem verték nagy dobra csak hirtelen azzal szembesült az utas, hogy megtörtént), a közeljövőben újabb nem várható, de azt, hogy a fővároshoz képest az árak nálunk hogyan néznek ki, még érdemes megnézni. Szegeden önkormányzati rendelet szabályozza a személytaxi-szolgáltatás legmagasabb díját. A Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlésének 39/1999. (VII.28.) Kgy. rendelete meghatároz egy normál és egy emelt tarifát. Normál tarifával számolhatnak a taxival utazók és emelttel ezen időszakokon kívül, de az emelt tarifa díjai csak egy esetben térnek el egymástól, mégpedig akkor, ha a városhatárt elhagyjuk. Egész pontosan Szegeden a legmagasabb alapdíj 600 Ft, a viteldíj pedig 400 Ft lehet a városon belül azon kívül pedig 440 Ft-ig emelkedhet csak, kivéve a hétvégéken, mikor a városon belül is 440 Ft a viteldíj, azon kívül pedig 485 Ft-ig mehet fel. A valóságban azonban az, hogy 550 forintról indul városunkban a taxióra, kilométerenként pedig nagyjából 300 forintért jutunk közelebb a célunkhoz. Tehát a fuvarszervezők és a taxis vállalkozók az önkormányzat által megszabott maximális tarifaplafon alatt tartják a szolgáltatásuk díját. Ettől persze a taxi továbbra is luxuskiadásnak számít a legtöbb család számára.

A szegedi taxisok közül a megkérdezettek mind úgy látják, hogy jelenleg nem várható nálunk változás a tarifákban.

Egy fiatal taxis, Marci még azt is mondta, hogy ha lenne is áremelkedés, nem sokat változtatna a fuvarok számán, illetve az nem lenne észrevehető. Ő úgy látja, hogy az utasaik számát inkább az időjárás változtatja, mert egy ilyen szép napsütése napon, mint a mai szívesebben sétálnak az emberek, de ha leszakad az ég, egyből megnő a forgalmuk.

Imre a jövőben valamivel kevesebb utasra számít.

A tapasztaltabbak, mint Imre és Sándor határozottan kijelentették, hogy szerintük nem lesz változás a tarifákban, de mindketten hozzátették, hogy egy esetleges áremelkedés a korábbi tapasztalataik alapján, ha csak ideiglenesen is, de csökkenti az utasaik forgalmát. Egy privát taxist, Tibort is felkerestük, hogy az ő forgalmán és viteldíján változtatna-e a hivatalos árváltozás.

„Engem a hivatalos árváltozások nem érintenek. Én csak akkor emelek, ha 500 Ft fölé megy az üzemanyag ára.”

Abban egyébként mindannyian egyetértenek, a privát és hivatalos taxisok is, hogy az utasok mind mást és mást keresnek egy fuvarban, de az ár mindenek felett áll.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.