Gazdaság

Varga Mihály: a gazdaságpolitikai célok változatlanok maradnak

Varga Mihály: a gazdaságpolitikai célok változatlanok maradnak

2018. április 20., péntek
Varga Mihály: a gazdaságpolitikai célok változatlanok maradnak

A választások eredménye megerősítette, hogy a gazdaságpolitikai célok változatlanok maradnak, így a következő években is a tartós, évi 4 százalék körüli növekedés, a stabil pénzügyi alapok fenntartása, az államadósság csökkentése, az államháztartási hiány további mérséklése, a munkanélküliség csökkentése és a teljes foglalkoztatás megvalósítása kiemelten fontos marad - mondta a nemzetgazdasági miniszter pénteken Budapesten.

Varga Mihály a Magyar Bankszövetség éves testületi ülésén kiemelte: továbbra is szeretnék elérni, hogy 2022-ig az államadósság GDP-hez mért aránya a maastrichti előírásoknak megfelelően 60 százalékra, vagy még inkább az alá csökkenjen. Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke beszámolt arról, hogy a bankszövetség még a kormánynál is optimistább, 4,5 százalékos GDP-bővülést vár idén. Kifejtette, 2017-ben a magyar bankrendszer kiemelkedő, 600 milliárd forintot meghaladó adózás utáni nyereséget ért el, hosszabb távon azonban - már 2018-ban is -, szektorszinten az 1 milliárd euró, 300 milliárd forint körül lehet a reálisan elérhető nyereség. A gazdaságban 2018-ban nem lesz inflációs nyomás, a szövetség a következő időszakban is 310-315 forint/euró árfolyamot vár - közölte.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.