Hírzóna

Németország meghosszabbítja az ellenőrzést Ausztriával közös határszakaszán

Németország meghosszabbítja az ellenőrzést Ausztriával közös határszakaszán

2018. április 13., péntek
Németország meghosszabbítja az ellenőrzést Ausztriával közös határszakaszán

Újabb hat hónappal meghosszabbítják az ellenőrzést Németország Ausztriával közös határszakaszán - közölte a német szövetségi kormány pénteken.

A kormány sajtószolgálata Horst Seehofer belügyminiszter Párizsban tett bejelentését idézve közölte, hogy a tárcavezető a kormány döntése alapján "biztonság-, és migrációpolitikai" okok miatt elrendelte a határszakasz ellenőrzésének folytatását további fél évre. A korábbi menetrend szerintmájus 12-ig folytatták volna a nemzetközi menekültválság miatt 2015 szeptemberében ideiglenesen visszaállított határellenőrzést. Az új döntés szerint legkorábban november közepén állhat vissza a régi, állandó ellenőrzés nélküli határigazgatási rendszer Bajorország tartomány és Ausztria határán. A közlemény szerint az intézkedésről tájékoztatták az Európai Uniót.

A menedékkérők többsége a bajor-osztrák határnál éri el Németország területét, ezért állították vissza az ellenőrzést ezen a határszakaszon a nemzetközi migrációs válság eddigi legsúlyosabb szakaszában.

Horst Seehofer - az előző bajor kormányfő - több nyilatkozatában jelezte, hogy a márciusban hivatalba lépett szövetségi kormány nem tervezi a határellenőrzés visszavonását május 12-től. A Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke kiemelte, hogy a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet érintett határszakaszain egészen addig fenn kell tartani a rendkívüli állapotot jelentő ellenőrzést, ameddig nem megfelelő az övezet külső határának védelme. Ezzel a Horst Seehofert a bajor miniszterelnöki tisztségben váltó Markus Söder is egyetért. Az új müncheni vezetés egy önálló, tartományi határrendőrséget felállít a határigazgatásért felelős szövetségi rendőrség munkájának támogatására. A tervek szerint az új bajor rendőri szerv július 1-jétől kezdi meg működését és 1000 főből áll majd, központja a bajor-osztrák határnál fekvő Passauban lesz.  

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.