Közélet

Botka elmenekült a Csongrád megyei MSZP éléről

Botka elmenekült a Csongrád megyei MSZP éléről

2018. április 25., szerda
Botka elmenekült a Csongrád megyei MSZP éléről

Csaknem két évtized után semmilyen párttisztsége nem lesz Botka László szegedi polgármesternek az MSZP-ben, aki nem jelöltette magát a szocialisták Csongrád megyei elnöki posztjára, amit 2000 óta töltött be.

Botka 2012-2016 között volt a párt országos választmányának elnöke, 2014-ben két hónapig - Mesterházy Attila lemondása után - ideiglenes pártelnök is, majd 2017-ben háromnegyed éven át az MSZP miniszterelnökjelöltjének számított. Tavaly október másodikai lemondatása után arról beszélt, politikai maffia hálózta be az ellenzéket, benne az MSZP-t is.

Írja a b1.blog.hu

- Én ennek a rezsimnek a leváltására érkeztem, ezért vállaltam el a miniszterelnök-jelöltséget. Sajnos mások, jelentős ellenzéki és - számomra különösen fájdalmasan - szocialista erők nem leváltani akarják a NER-t, hanem együtt élni vele. Szétaprózott és széthúzó demokratikus ellenzékkel a rezsimet nem lehet leváltani - fogalmazott korábban Botka. A politikai maffiáról és ellenzék árulóiról tavaly még az április 8-ai választás után ígért részleteket. Eddig ezekkel nem áll elő, de Molnár Gyula pártelnök és a teljes elnökség lemondása után kiírt felmenő rendszerű tisztújításban nem vállalt semmilyen párttisztséget, köztük azt sem, amit 18 éven át mostanáig folyamatosan betöltött. Botka szegedi polgármestersége, nem választható el attól, hogy a fővároson kívül érdemben Csongrád megyében létezik még MSZP.

A szocialisták Budapest mellett csak ebben a megyében tudták elérni az idei választáson a 10 százalékos küszöböt, a 7 fővárosi egyéni mandátum mellett vidéken csak Szegeden tudtak egyéni körzetet nyerni (Botka volt kabinetfőnöke, Szabó Sándor, noha az LMP és a Jobbik is külön indult).

Botka távozása az MSZP vezetéséből (a megyei elnökök tanácsa komoly informális hatalommal rendelkezett a pártban) demonstratív lépésnek tűnik: a szegedi polgármester hátrébb lép, elhatárolja magát, kivonul az MSZP-ből, noha a pártból magából egyelőre nem lép ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.