Zacher Gábor: a másnaposság olyan állapot, ami elmúlik, de nagyon sz@r

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A húsvéti locsolkodáskor nem csak a lányokat öntözzük meg, a torkunk sem marad szárazon, de mit tehetünk, hogy a pálinkák és sörök miatt másnap ne egy csúnya macskajajjal ébredjünk? Dr. Zacher Gábor toxikológussal beszélgettünk a témáról.

Dr. Zacher Gábor, a Honvédkórház Sürgősségi Betegellátó Centrumának vezetője leginkább a mérsékletesség híve.

„Én mindig azt mondom, hogy ne legyen harmadik. Ne legyen harmadik feles, ne legyen harmadik fröccs, ne legyen harmadik söröcske. Az első kettőtől olyan igazán nagy baja nem eshet senkinek, a harmadiknál jönnek azok a problémák, amik már gondot okoznak.”

A mérsékelt fogyasztás mellett azonban van még néhány tanácsa a toxikológusnak. Az egyik, hogy üres gyomorra ne fogyasszunk alkoholt, de az étkezést se vigyük túlzásba.

„Húsvétkor gyakorlatilag zabálunk, hihetetlen módon, és hihetetlen mennyiségeket. ennek is megvan a böjtje, és ezt a sürgősségi osztályon szoktuk is tapasztalni, hogy hétfő reggel ilyenkor érkeznek a hasnyálmirigy gyulladásos, bélhurutos, székrekedéses, hányós emberek, akik az ünnepek alatt telezabálták magukat.”

Ezek mellett a doktor úr arra is felhívta a figyelmünket, hogy az alkoholnak dehidratáló hatása van, ami nem csak folyadékvesztést, hanem ásványi sók vesztését is jelenti, ezért ő a különböző sport, izotóniás italok fogyasztását is ajánlja, ha már az a tervünk, hogy pálinkázunk.

A toxikológus szerint a harmadik felest már nem kellene meginni.

Így amennyiben az orvosi utasításokat betartjuk, nem iszunk üres gyomorra, de nem is eszünk túl sokat, és pár ital után valóban leállunk, illetve az italok között még egyéb olyan folyadékot is fogyasztunk amivel pótoljuk az elvesztett ásványii sókat, akkor elkerülhetjük a másnapot.

Ám ha mégis macskajajjal ébredünk, akkor dr. Zacher Gábor azt tanácsolja, hogy kerüljük a szénsavas italokat, a nagyon fűszeres ételeket, valamint vehetünk be gyomorsav csökkent és fájdalomcsillapítót, amik segítenek azon, hogy kellemesebben teljen az italozás utáni napunk.

„Egy biztos, a másnaposság olyan állapot, ami elmúlik, de nagyon sz*r.” – tette hozzá dr. Zacher Gábor toxikológus.

 

Előző sztori

Orbán: ha beengedjük a migránsokat, el kell őket tartani – videó

Következő sztori

Húsvét hétfőn jön Csizmás a kandúr a TV2-n – ezt nézheted a locsolkodás után