Hírzóna

Naponta 2-3 százalékos megtakarítással jár az óraátállítás

Naponta 2-3 százalékos megtakarítással jár az óraátállítás

2018. március 25., vasárnap
Naponta 2-3 százalékos megtakarítással jár az óraátállítás

Naponta 2-3 százalékos megtakarítást jelent a nyári időszámításra való óraátállítás - közölte a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) Zrt. szóvivője az M1 aktuális csatorna vasárnapi műsorában.

Berczelly Réka elmondta, hogy most hajnalban kellett előre állítani az órát. Ezzel egy órával meghosszabbodik a természetes világosság ideje. Így az emberek később kapcsolják fel a lámpát, s ezzel lehet spórolni.

A szóvivő közlése szerint a Mavir az óraátállítás előtti és az azt követő héten is vizsgálja az energiafogyasztási adatokat. 1949 óta végeznek ilyen méréseket.

Az adatok alapján évente 100-120 ezer megawattórát lehet megspórolni. Ez 30-40 ezer háztartás teljes éves energiaszükségletét fedezi, országosan 4-5 milliárd forintos megtakarítást hoz a nyári óraátállítás - fejtette ki a műsorban Berczelly Réka.  

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.