Sport

Juan Carlos Pastor: Én sosem adnám fel!

Juan Carlos Pastor: Én sosem adnám fel!

2018. március 18., vasárnap
Juan Carlos Pastor: Én sosem adnám fel!

A meglepően gyenge őszi szezon után tavasszal egészen más arcát mutatja a MOL Pick Szeged. A Bajnokok Ligájában a BL címről álmodó csapatokat szorongatott meg, de ennél sokkal komolyabb visszhangja volt a Veszprém elleni bajnoki győzelemnek. Juan Carlos Pastorral, a csapat vezetőedzőjével az őszi szezon hullámvölgyétől a Veszprém meccsig elemeztünk, de szóba került a jövő is.

Hogy aludt a Veszprém meccs után?

Nagyon jól! Igaz nagyon elfáradtam a meccsen, a végén az adrenalin szintem visszaesett, ugyanakkor többször is felébredtem az éjszaka, de jó érzéssel a szívemben.

Mikor a sajtótájékoztatóra sétált, akkor egy hamiskás mosoly volt az arcán. Úgy tűnt, mintha elégtételként élte volna meg ezt a veszprémi győzelmet.

Nagyon fontos volt ez a győzelem, úgyhogy persze hogy jót tett nekem. De azt hiszem az egész csapatnak és az egész városnak, a szurkolóinknak is. Nagy erőt adhat a jövőben ez nekünk, de a földön kell maradnunk, nem szabad elszállni ettől a győzelemtől.  

Veszprém, 2018. március 10.
A szegedi Bodó Richárd (b) és a veszprémi Nagy László a férfi kézilabda NB I Telekom Veszprém - MOL-Pick Szeged mérkõzésén a Veszprém Arénában 2018. március 10-én. A Szeged 32-31-re gyõzött, a csapat legutóbb 15 éve, 2003 februárjában nyert Veszprémben.
MTI Fotó: Bodnár Boglárka

Most úgy tűnik, hogy erősebb a csapat, mint ahogy a szeptemberi kezdésnél lehetett várni, de az őszi szereplés miatt hátrányban vannak. Mire lehetnek képesek idén?

Meccsben kell lenni minden fronton, végig versenyezni kell mindenkivel, van mit javítani a csapaton. A veszprémi mérkőzésen a visszarendeződéssel volt a gond, azokat a játékosokat, akik sérültek voltak, újra be kell illeszteni a csapatba, hiszen fontos összecsapások jönnek. Az a fő, hogy elhiggyék a fiúk, képesek nyerni olyan csapatok ellen is akik final fourra esélyesek. Ezt bizonyítottuk a Löwen, Barcelona és a Vardar ellen is, és Veszprémben is. Erre lehet építkezni. Ennek a csapatnak az az erőssége, hogy amikor egységesen játszunk, az egyénieskedés nem fér bele, nálunk a csapatjáték dominál. Ez a rendszer úgy van felépítve, hogy a csapatjáték van előtérben, de minden játékosnak van egy kis szabadsága a pályán.

Ez az, amit a szurkolók ősszel számon is kértek. „Miszterszisztem” ahogy ők mondták. Eljutottak ezek a hangok az edzői öltözőbe?

Már 23 éve vagyok edző. Tudom, hogy miben hiszek és tudom, hogy mi hozott eredményt. Nem fogok másképp játszani, mást játszatni, amiért mások úgy gondolják az a jobb. Ha nem tetszik valahol és nem működik, akkor máshol kell próbálkozni, de itt Szegeden nem erről volt szó. Persze én is ember vagyok, nekem is van szívem, nem esett jól az az időszak. Az a fontos, hogy már egyenesben vagyunk.

Ennyit jelentett volna, hogy egy játékostól megváltak?

Nem szeretek beszélni olyanokról, akik már nincsenek itt, így Buntic elküldését is lezártam. Az alapoktól kezdtük a munkát a télen, és nagyon jó hangulat uralkodott egész végig a csapaton. Ez a titka az egésznek.

Olyan mintha önkritikát gyakorolt volna, mert teljesen másképp viszonyul a játékosokhoz, mint ősszel.

A legfontosabb a hozzáállás, ha azzal minden rendben van, akkor én is nyugodtabb vagyok. Közelebb vagyok a játékosokhoz. Megpróbáltam ezt a szezon elején is, de van amikor ez nem sikerül és van amikor a játékosok elengedik magukat. Ez nem jó, és olyankor nekem is problémát jelent megtalálni azokat, akikben bízhatok, és akikben nem. Ugyanazt a taktikát csináltuk ősszel, amit most, csak akkor az apró részleteket nem tudtuk jól csinálni, most meg olajozottan működik a gépezet. Lehetett ebből az időszakból sokat tanulni, az ilyen helyzetek megedzik az embert. Ez olyan, mint az élet- tanulsz a jóból is és a rosszból is. Most jönnek majd a legfontosabb meccsek, benne van a csapatban a tudás, csak jól kell koncentrálni és akkor meg lehet nyerni ezeket. Nagyon jól kell edzeni, fel kell készülni az ellenfelekre és azt megvalósítani a meccseken a begyakoroltakat. Megpróbáljuk a lehető legjobban feltérképezni az ellenfeleinket és a játékosoknak már csak az a dolguk, hogy fegyelmezettek maradjanak. Tudom, furcsán hangzik amit mondok, de a sérülések is jól jöttek a csapatnak, hiszen ez jobban összekovácsolt bennünket és a játékosok is közelebb kerültek egymáshoz.    

Egyszer sem fordult meg a fejében, hogy feladja?

Én sosem adnám fel! Tudtam, hogy mik voltak a gondok és a megoldásokat is tudtam, tudom rá. Nekem az a feladatom, hogy megtaláljam a gondokra a megoldást. Ez úgy tűnik sikerült is.

Évek óta bajnoki címről álmodnak a szurkolók, sőt időről időre felmerül a BL négybe jutás is. Melyiket éri el előbb a csapat?

Nekünk mindig a következő meccsre kell koncentrálni. Nem kikerülve a kérdést, mindkettő nagyon nehéz helyzet. Két nagyon jó csapatot kell kiütni, hogy a BL-ben négybe juss, Magyarországon meg a Veszprémet kell legyőzni. Ha egy hétig jól játszol, vagy ha van egy jó napod, akkor sok minden lehetséges. Például most, hogy nyertünk Veszprémben abból lehet erőt meríteni a folytatásra. Nagyon nehéz elérni a célig, mert sok olyan csapat van, ahol sokkal több pénzből gazdálkodnak.

Na igen, és ez befolyásolja az igazolásokat is.

A mi lehetőségeinket próbáljuk a legjobban kiaknázni. Más piacon is vásárol a Veszprém, más büdzséjük van mint nekünk, de mi úgy próbálunk igazolni, hogy minden évben kiegyensúlyozottabb legyen a csapat. Próbálunk arra menni, hogy minél kevesebb cserénk legyen egy szezon után és előre lépjünk minőségben.

Neveket is hallani már a lelátón.

Az a nyilvános, amit a klubunk vezetősége kommunikál. Van egy új projekt 2021-ig. a Nevekről most nem fontos beszélni, fontosabbak a hátralévő meccseink. Arra kell koncentrálni.

Ha jól tudom, akkor Önnek 2019-ben lejár a szerződése. Ez az új projekt azt jelenti, hogy hosszabbít?

Ez most még folyamatban van. Tárgyalok a klub vezetésével, de szerintem nem lesz nehéz megegyezni. Nekem az emberi dolgok is nagyon fontosak. De most ez sem lényeges. Jönnek a legnehezebb meccsek, nekem most az a feladatom, hogy felkészítsem ezekre a csapatot. A szerződésemről majd ráérünk akkor beszélni, amikor megvívtuk ezeket a csatákat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.