Politika

Szabó Bálint üdvözli Lázár János közbenjárását a Szeviép ügyben

Szabó Bálint üdvözli Lázár János közbenjárását a Szeviép ügyben

2018. február 12., hétfő
Szabó Bálint üdvözli Lázár János közbenjárását a Szeviép ügyben

A Szeviép építőipari cégcsoport egykori alvállalkozóinak egy részét képviselő Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője üdvözli Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentését, amely szerint a kormány kész mérlegelni az ügy károsultjainak kártalanítását.

Szabó Bálint hétfői szegedi sajtótájékoztatója után az MTI-nek telefonon nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a folyamatban lévő büntetőeljárásban mintegy 3,5 milliárd forint értékben zárolták az érintettek magánvagyonát. Így, ha a kabinet a kis- és középvállalkozások megsegítése, a nagyjából 1,5 milliárdos "tőkeinjekció" mellett dönt, nem éri kár az adófizetőket, mert elmarasztaló ítélet esetén a büntetőeljárás végén az állam érvényesíteni tudja majd a követelésé - mondtat.

Az ügyvezető azt a szempontot is megfontolásra ajánlotta, hogy a "még talpon lévő" 105 magyar tulajdonú cég közvetlenül 3500 főt foglalkoztat, de az alvállalkozói és a beszállítói kör figyelembevételével 20 ezer emberről van szó.Ennyi munkahely védelmét szolgálná tehát az állami beavatkozás - jelezte. Kiemelte, hogy a konkrét ügy megoldásán túl az is céljuk, hogy a jövőben sehol ne fordulhasson elő hasonló eset: ne történhessen meg, hogy közpénzek milliárdjai "vándorolnak" a fővállalkozóhoz, aki nem fizeti ki az alvállalkozókat.

Szabó Bálint szavai szerint Szegeden jól beazonosítható ingatlanokban, gépjárművekben áll a pénz. Megjegyezte, hogy a sajtótájékoztatót is egy olyan luxusvilla előtt tartotta, amely a Szeviép-ügy egyik fő vádlottjáé. Azt mondta, hogy a bűncselekményben érintettek panellakásokból nagy értékű ingatlanokba költöztek és luxusautókkal járnak. Az ügyvezető úgy fogalmazott: erős a gyanú, hogy a közpénz egy része politikusi zsebekbe került. Ezért vizsgálni kell a jelenlegi szegedi városvezetés felelősségét. Továbbra is azt szorgalmazzák, hogy egy parlamenti eseti vizsgálóbizottságot is állítsanak fel az önkormányzati mellett - közölte.

Szabó Bálint összefoglalása szerint a Szeviép-ügyben mintegy 10,5 milliárd forinttal károsítottak meg a szegedi nagyberuházásokon dolgozó 433 kisvállalkozót oly módon, hogy nem fizették ki őket. A Szeviép Zrt. 2009. április 18-án vált fizetésképtelenné, majd az eredménytelen csődeljárást követően a bíróság 2010. augusztus 13-án rendelte el a cég felszámolását. A rendelkezésre álló határidőn belül 490 hitelező 5,87 milliárd forint igényt jelentett be.

A zrt. három egykori vezetője ellen csődbűntett minősített esete miatt indult eljárás a Szegedi Járásbíróságon. A vádirat szerint a cégvezetők döntése alapján rendszeresen és nagy összegben nyújtottak kölcsönöket az ésszerű gazdálkodás követelményeivel ellentétes módon a teljes egészben vagy részben a Szeviép tulajdonában álló gazdasági társaságoknak, illetve magánszemélyeknek, sportszervezeteknek. (MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.