Kultúra

Pillantás a múltba - Előttünk Szeged régi utcái

Pillantás a múltba - Előttünk Szeged régi utcái

2018. február 6., kedd
Pillantás a múltba - Előttünk Szeged régi utcái

A szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium aulájában látványos fotográfiákon elevenednek meg városunk régi utcái és terei.

Történelmi terek, ragyogó paloták és földszintes parasztházak mesélnek Szegedről. A

Szeged régi fotókon

kiállítást harmadszor rendezik meg a patinás gimnázium falai között – adja tudtunkra Farkas Árpád szervező, aki lokálpatriótaként is szívügyének tekinti a múlt értékeinek megmentését. Árpád - aki civilben az iskola büfése – meséli nekünk, hogy a mai Belvárosi híd elődjét eredetileg Feketeházi János mérnök tervezte – ő adta el Gustave Eiffelnek az építés jogát. Rudolf tér, Valéria tér, Rákosi-híd - megannyi régi név és történet.

Érdekes látni az egyik fényképen az épülő Fogadalmi-templom beállványozott tornyait,

vagy a Régi (ma Belvárosi) híd szegedi oldalán „őrt álló”

vámtornyok

at. Itt kellett a hídpénzt kifizetni azoknak, akik át szerettek volna kelni a Tiszán. Izgalmas látvány a régi gőzmozdony, mely az Alsóközpontról (ma: Mórahalom) beérkező parasztokat szállította a Rudolf (ma Roosevelt) térre. A Valéria tér – a Bartók tér helyén - évtizedeken keresztül a paprikapiacnak adott otthont. Ezt a régi fotók mellett Kopasz Márta szegedi grafikusművész egyik festményéről is ismerhetjük. Színezett fotográfián jelenik meg az egykori Partfürdő közönsége. Farkas Árpád hangsúlyozta: köszönet jár a gimnázium vezetésének a helyszínért, valamint Limpek Ágnesnek, aki színes fotográfiákká varázsolta a digitális képeket.

Tóth Péter Fotók: Tóth Péter

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.