Csányi Sándor lett a FIFA alelnöke

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az UEFA hétfői pozsonyi kongresszusán Csányi Sándort, az MLSZ elnökét választotta meg a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) új alelnökévé.

 

Az eddigi alelnököt, a spanyol Ángel María Villart korrupció miatt letartóztatták, ezért tavaly nyáron lemondott tisztségéről.

Csányi beiktatásához szavazás sem volt szükséges, hiszen nem indult más a pozícióért. A FIFA-nál Csányi egyelőre egy évre tölti be a tisztséget. Az MLSZ közleménye úgy fogalmaz: elnöke révén „példátlan sportdiplomáciai eredményt ért el a magyar labdarúgás”.

Csányit megelőzően Fischer Mór töltött be hasonlóan magas pozíciót a nemzetközi szövetségnél, őt 1927-ben választották meg szintén alelnöknek, míg 1972-ben Barcs Sándor lett a FIFA alelnöke, ő megbízott UEFA-elnökként automatikusan megkapta az alelnöki pozíciót is a nemzetközi szövetségnél.Megválasztása előtt Csányi Sándor így nyilatkozott az mlsz.hu-nak:


„Fontos, hogy a tendencia – mely szerint a nagyok még nagyobbá válhatnak, a kisebbek pedig aránytalanul lemaradnak klub- és válogatott szinten is –, megforduljon. Azért is dolgozni fogok, hogy a jó szabályozás eredményeként a fiatal játékosok több lehetőséghez jussanak, és hogy a szabadidős és a női futball erősödjön a világ minden táján” 
– mondta Csányi.

Az eljárás alapján a jelölés után a FIFA jogosultsági eljárást indított, amely mindent rendben lévőnek talált Csányi Sándor személyét illetően, így a nemzetközi szövetség nyári, moszkvai kongresszusán hivatalosan is kinevezheti a FIFA alelnökének a magyar sportvezetőt.

A végrehajtó bizottsági és a FIFA-tanács tagság mellett Csányi – aki első magyarként választás után tölti majd be az alelnöki tisztséget – vezeti az UEFA Nemzeti válogatottak versenyeztetési bizottságát, és tagja az UEFA pénzügyi bizottságnak is.

Villarnak a végrehajtó bizottságban megüresedő posztját Alexander Ceferin elnök döntése értelmében a spanyol szövetség új elnöke, Juan Luis Larrea tölti be.

(nso.hu)

Előző sztori

Huszonhárom határsértőt tartóztattak föl a hétvégén

Következő sztori

Megfellebbezték Czeglédy Csaba jelöltségét