Sport

Csányi Sándor lett a FIFA alelnöke

Csányi Sándor lett a FIFA alelnöke

2018. február 26., hétfő
Csányi Sándor lett a FIFA alelnöke

Az UEFA hétfői pozsonyi kongresszusán Csányi Sándort, az MLSZ elnökét választotta meg a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) új alelnökévé.

  Az eddigi alelnököt, a spanyolÁngel María Villart korrupció miatt letartóztatták, ezért

tavaly nyáron lemondott tisztségéről.

Csányi beiktatásához szavazás sem volt szükséges, hiszen nem indult más a pozícióért. A FIFA-nál Csányi egyelőre egy évre tölti be a tisztséget. Az MLSZ közleménye úgy fogalmaz: elnöke révén „példátlan sportdiplomáciai eredményt ért el a magyar labdarúgás”. Csányit megelőzően Fischer Mór töltött be hasonlóan magas pozíciót a nemzetközi szövetségnél, őt 1927-ben választották meg szintén alelnöknek, míg 1972-ben Barcs Sándor lett a FIFA alelnöke, ő megbízott UEFA-elnökként automatikusan megkapta az alelnöki pozíciót is a nemzetközi szövetségnél.Megválasztása előtt Csányi Sándor így nyilatkozott az

mlsz.hu-nak

:

„Fontos, hogy a tendencia – mely szerint a nagyok még nagyobbá válhatnak, a kisebbek pedig aránytalanul lemaradnak klub- és válogatott szinten is –, megforduljon. Azért is dolgozni fogok, hogy a jó szabályozás eredményeként a fiatal játékosok több lehetőséghez jussanak, és hogy a szabadidős és a női futball erősödjön a világ minden táján”– mondta Csányi.

Az eljárás alapján a jelölés után a FIFA jogosultsági eljárást indított, amely mindent rendben lévőnek talált Csányi Sándor személyét illetően, így a nemzetközi szövetség nyári, moszkvai kongresszusán hivatalosan is kinevezheti a FIFA alelnökének a magyar sportvezetőt. A végrehajtó bizottsági és a FIFA-tanács tagság mellett Csányi – aki első magyarként választás után tölti majd be az alelnöki tisztséget – vezeti az UEFA Nemzeti válogatottak versenyeztetési bizottságát, és tagja az UEFA pénzügyi bizottságnak is. Villarnak a végrehajtó bizottságban megüresedő posztját Alexander Ceferin elnök döntése értelmében a spanyol szövetség új elnöke, Juan Luis Larrea tölti be. (nso.hu)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.