Kultúra

A gyanú árnyékában – Udvaros Dorottya és Fekete Ernő Szegeden is összecsap

A gyanú árnyékában – Udvaros Dorottya és Fekete Ernő Szegeden is összecsap

2018. február 5., hétfő
A gyanú árnyékában – Udvaros Dorottya és Fekete Ernő Szegeden is összecsap

A szegedi MASZK Egyesület különleges színházi estére várja nézőit: február 12-én este 7 órától az Ifjúsági Ház színpadán lesz látható Szegeden a Kétely.

A Magyarországon most először színpadra állított Pulitzer- és Tony-díjas dráma több mint ötszázszor ment a Broadway-n, filmváltozatában, melyet maga a szerző rendezett, Meryl Streep és Philip Seymour Hoffman játszotta a főszerepeket. A darab a hatvanas évek elején, egy bronxi egyházi iskolában játszódik, melynek igazgatónője, Aloysius nővér kemény kézzel és alapvető gyanakvással kezeli a gondjaira bízott gyerekeket. Az iskola azonban új tanítót kap Flynn atya személyében, aki modern gondolkodást és személyes odafigyelést hoz a szigorú intézménybe. Hamarosan összetűzésre kerül sor kettejük között, és amikor egy fiatal nővér elárulja, hogy a férfi különös figyelemmel viseltet az egyik diák iránt, az események váratlan fordulatot vesznek.

Fotó: Takács Attila

Az Orlai Produkció előadásában Udvaros Dorottya, a Nemzeti Színház Kossuth- és Jászai Mari-díjas művésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, és Fekete Ernő, Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész, a Katona József Színház tagja csapnak össze Aloysius nővér és Flynn atya szerepében: „Két okos ember vív egymással, érvek csapnak össze, de úgy, hogy elementáris düh, gyűlölet, harag is társul melléjük, és a másik képletes értelemben vett kinyírásának szándéka. A Pelsőczy Réka által profi módon rendezett, a színészek fantáziáját felbujtó, játékkedvüket felpaprikázó előadás arról is regél, hogy lehet-e egy életet kételyek közt leélni, úgy, hogy állandóan megkérdőjelezzük, amit mások mondanak, tán még azt is, amit mi ejtünk ki a szánkon. Ha viszont mindenkiben jóhiszeműen bízunk, nem verhetnek-e át rútul bennünket, nem járhatunk-e igencsak pórul?” Az előadás ma is, Magyarországon is időszerű, hiszen a bizonyosság és a kételkedés mentén két nevelési módszer képviselői feszülnek egymásnak, és ebben a vérre menő macska-egér harcban „Udvaros egy magát kihúzó, peckes járású nőt játszik, roppant határozott személyiséget, akinek abszolút megvan a magához való esze, és aki fölöttébb veszélyes, ha valakiben ellenséget akar látni. Tán szeret is ellenséget képezni, már csak azért is, mert lételeme a harc, amikor bebizonyíthatja magának, hogy ő rendületlenül áll a vártán, és mindig és mindig győz, hiszen vezetésre meg győzelemre teremtették”, Fekete Ernő játéka pedig „éppen azért zseniális, mert olyan sokrétű és ellentmondásos, hogy mindent, és mindennek az ellenkezőjét is elhiszi róla a néző.” Fontos szerepet kap a történetben két nő: „James nővér Simkó Katalin alakításában érzékeny és sérülékeny, naiv és nem túl bonyolult gondolkodású apácatanár”, aki csak jót akar, és a konfliktus középpontjába kerülő diák anyját játszó Kéri Kitty, aki „egyetlen, rövid jelenet erejéig van színpadon: pontosan rajzolja meg a nő magányát és kiszolgáltatottságát, a férjének, a bőrszínének, a latin közösségnek”. Az atmoszféra megteremtését Kálmán Eszter díszletei, Ignjatovic Kristina jelmezei és Vajdai Vilmos zenéje szolgálják, a Zöldi Gergely fordításában színpadra kerülő művet Pelsőczy Réka, a Katona József Színház Jászai Mari-díjas színésznője rendezésében láthatják a nézők. A színdarab Magyarországon a THEATRUM MUNDI Színházi és Irodalmi Ügynökség közvetítésével kerül színre. Az előadás a MEDISZIN Kft. és az Orlai Produkciós Iroda együttműködésében jött létre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.