Neves művészek lépnek fel a szegedi Dómban

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Orgonakoncert-sorozat indul a szegedi Dómban, melynek keretén belül számos elismert és különleges művész, úgy mint Palya Bea, Pál István “Szalonna” és Etienne Walhain is fel lép majd a fogadalmi templomban.

A nem mindennapi sorozatról szóló együttműködési megállapodást kedden írta alá Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök és Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Kiss-Rigó László lapunkna elmondta, fontosnak tartaja, hogy a templom helyet adjon a közélet, kultúra, a művészet olyan eseményeinek is, amelyeket az evangélium szellemében művelnek.

Szamosi Szabolcs elmondta,

az ország legnagyobb Angster-orgonáján kiváló muzsikusok játszanak majd zenésztársaikkal,

egyedi produkciók élményéhez juttatva a közönséget. Az 1930-ban felavatott hangszer a kialakítása különlegese, hiszen a hagyományosan a karzaton található sípok mellett a kupolában és a szentélyben is megszólal– tette hozzá az orgonaművész.

A Szegede-Csanád Egyházmegye és a Filharmónia Magyarország együttműködése úhabb fontos mérfölkő a város klasszikus zenei életében. A megállapodás számos hazai és külföldi művésznek teszi lehetővé, hogy megszólaltassák a Dóm csodálatos orgonáját.

A koncertsorozatot a liturgikus darabok mellett a nem mindennapi hanszerpárosítás az orgona és az énekhang együttese varázsolja különlegessé.

Áprilisban László Boldizsár tenoristát a belga orgonaművész, Etienne Walhain játéka kíséri. Szeptemberben a debreceni Kovács Szilárd és az első Virtuózok ifjú harmonikaművésze, Demeniv Mihály koncertezik majd a székesegyházban. Október elején Szamosi Szabolcs és a Magyar Állami Népi Együttes vezető prímása, Pál István “Szalonna” népzenész duettje ígér izgalmas koncertélményt. Karácsonykor pedig Fassang László kísérletező kedvű művész és Palya Bea látogat a dómba.

Az orgona mesterei bérlet januárt 17-től megvásárolható a Filharmónia Magyarország szegedi irodájában.

Előző sztori

Orvoshoz indult el az idős asszony, de nem érkezett meg

Következő sztori

A játékban és a szerelemben is szerencséje van a magyaroknak – Derült ki egy felmérésből