Egészség

Halogatták Temesváron a szívműtétet, így Szegeden mentették meg a kislányt

Halogatták Temesváron a szívműtétet, így Szegeden mentették meg a kislányt

2018. január 11., csütörtök
Halogatták Temesváron a szívműtétet, így Szegeden mentették meg a kislányt

Alexia jól van, és már alig várja, hogy újra beülhessen az iskolapadba.

A Gift of Life „Ajándékozz életet” magyarországi program tizedik műtétét végezték el a 14 éves Caraiman Alexia Lucián, aki születése óta szívbeteg. A temesvári kislánynak születése óta gondozták veleszületett szívrendellenességét, ám az elkerülhetetlen műtét időpontját folyamatosan halogatták. Ezért a szülők kértek egy második orvosi véleményt is, ekkor igazolódott be, hogy Alexiat minél előbb meg kell operálni. A röplabdázó kislány a sporthoz ugyan még nem, de az iskolapadba hamarosan visszatérhet ugyanis, nemsokára elhagyhatja a kórházat.

Hartyánszky István szívsebész professzor Gyermekklinikán tartott sajtótájékoztatón elmondta, Alexiának úgynevezett pulmonális billentyű elégtelensége volt.

– Sajnos az műtőasztalon derült ki, hogy a beteg billentyűt nem lehet megmenteni, ezért eltávolítottuk

– részletezte a professzor. Kitért arra is, hogy nem lett volna szerencsés tovább várni a műtététtel, mert a későbbi gyermekvállalást is rendkívüli módon megnehezítette volna ez a fajta szívrendellenesség. Katona Márta gyermekkardiológus bejelentette, a Szeged Szent-Györgyi Albert Rotary Club tevékenysége ezzel nem ér véget: a közeljövőben további gyermekeket szeretnének felvenni a műtétre várók listájára.

Magyarországon a Szent Györgyi Albert Rotary Klub a Gift of Life program keretében számos határainkon túl élő gyermek szívműtétjét támogatta, Alexia meggyógyulásához a hódmezővásárhelyi és az orosházi, továbbá a szentesi Rotary District is hozzájárult.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.