Bezár a dorozsmai nagybani piac, de mi áll ennek hátterében? (Frissítve)

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Februárban már nem nyit ki a piac. A Nagybani Piac Kft. pénzügyi beszámolója alapján a cég súlyos veszteséggel zárta az óévet. Szabó Bálint jogász, a Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője szerint ingatlanspekuláció is állhat a bezárás hátterében. A városi önkormányzattól megkeresésünkre közölték, azért kényszerülnek bezárni a piacot, mert azt a kereskedők döntő része otthagyta, és átköltözött az új piacra, ez súlyosan érintette a régi piacot üzemeltető önkormányzati cég gazdálkodását.

– Több száz szegedi, homokhátsági és dél-alföldi család megélhetése került veszélybe a helyi önkormányzat, mint többségi tulajdonos képviselőinek döntése értelmében, miszerint a 25 éves, minden évben nyereséges Dorozsmai Nagybani Piac Kft. által üzemeltetett piacot és vásárt január 31-ével bezárják – ismertette hétfőn reggel a piac bejáratánál tartott sajtótájékoztatóján Szabó Bálint, a Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője, hozzátéve, ezzel a lépéssel Botka László polgármester kiásta a csatabárdot, de az árusok és a termelők kiállnak a piac mellett. Sőt, ragaszkodnak ahhoz is, hogy a minden hónap második vasárnapján tartandó kirakodóvásár is megmaradjon.

Kiemelte azt is, az elmúlt két évtized számadatait áttekintve látható volt, hogy 2-300 millió forint tiszta bevételt hozott a cég a városnak évente. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, nem letagadható tény, hogy a dorozsmai piac közelében, 2016-ban magántőke felhasználásával nyílt új nagybani piac konkurenciája lett a dorozsmaiénak, a régi piac forgalma közel hatvan százalékra visszaesett a korábbi évekhez képest. Ennek ellenére úgy gondolja, a visszaesés sem jelenthet még feltétlenül veszteséget, legfeljebb könyvszakilag. Elképzelése szerint akár ingatlanspekuláció is állhat a bezárás hátterében. Elhangzott, a dorozsmai nagybani piac olyan kiskereskedők, kistermelők piaca, akik nem tudják megfizetni az új piac drágább bérleti díjait.

A kereskedők képviseletében Fábián Tibor elmondta, a dorozsmai nagybani piac volt, van és lesz. Mindent megtesznek annak érdekében, hogy ez így is maradjon. A helyszínen árusok és termelők is elmondták véleményüket, többségük megélhetése került veszélybe, nem kívánnak elmenni a régi piacról. Az egyik piaci üzletben alkalmazottként dolgozó Zemlényi Ágnes kifejtette, a karácsony előtti napokban kaptak először információt a bezárásról, majd másnap már a felmondási papírját kapta kézhez. Az új piac két évvel ezelőtti megnyitása óta ugyan éreztek némi visszaesést az üzletben, de ahol dolgozott, ott a kialakult versenyhelyzet nem jelentett volna bezárást eredményező súlyos veszteséget. Mint elmondta, a dorozsmai nagybani piac a kis-, és középkereskedők piaca volt, amely most semmissé válhat.

A városi önkormányzat pénzügyi és vagyongazdálkodási bizottsága rendkívüli ülést tartott december 18-án, amikor is napirendre került a dorozsmai piac ügye. A Dorozsmai Nagybani Piac Kft. beszámolójában olvasható volt, a piac 2017 első háromnegyed évében összesen 125 millió forintos veszteséggel zárt.

Fő oknak a 2016-ban újonnan, magántőkéből az M43-as szegedi bevezető szakaszánál átadott új nagybani piac működését jelölték meg. A bizottság így támogatta a február 1-jei megszűnést célzó javaslatot.

A Nagybani Piac Kft. beszámolója tartalmazza a bezárás pénzügyi kötelezettségeit is. Az összesen mintegy 90 millió forintot jelentő költség magában foglalja többek között a bérleti jogokra kötött szerződések megszüntetését, az előre megváltott pozíciók díjának visszafizetését és a munkavállalók munkaviszonyának megszüntetése esetén a végkielégítést, szabadságmegváltást. A társaság kötelezettségeinek pénzügyi teljesítése érdekében a Kft tulajdonában álló felépítményeket, sportpályát az önkormányzat vásárolja meg, a földterületeket értékesítik.

Frissítés:

Hírportálunk felkereste az ügyben a városi önkormányzatot, ismertessék a piac bezárásának hátterét, továbbá ismertessék a terület, illetve az ott értékesítő termelők, árusok bezárás utáni lehetőségeit.

“Az önkormányzat azért kényszerül bezárni a piacot, mert azt a kereskedők döntő része ott hagyta, és átköltözött az új piacra. A Dorozsmai Nagybani Piac Kft., azaz a dorozsmai nagybani piacot üzemeltető városi cég mellett egy tőkeerős piaci szereplő jelent meg, ami súlyosan érintette a cég gazdálkodását.

Ha nincs kereskedés a piacon, akkor nincs bevétel, és emiatt működtetni sem lehet a piacot. Az önkormányzatok alapvető feladata a közszolgáltatások magas színvonalú biztosítása és polgáraik életkörülményeinek javítása.

A nagybani piac nem közszolgáltatást vagy kulturális tevékenységet végez, hanem piacit.
Így az önkormányzat nem vonhat el közszolgáltatási működési területeiről forrásokat azért, hogy működtesse egy piaci cégét.

Az sem lehetséges, hogy a piac vezetése az ott maradó kereskedőkre hárítsa át a költségeket. A kereskedők nem maradtak piac nélkül, csak egy megszokott helytől kénytelenek megválni.

A szerződéseket a DNP Kft az abban foglalt határidők betartásával mondta fel. Ezenkívül visszafizeti a bérleti joggal rendelkezőknek a szerződés szerint járó összegeket, pozíciós helyek esetén pedig a kaució összegét” – tájékoztatta hírportálunkat az önkormányzat.

Előző sztori

A Mohamed lett a legnépszerűbb fiúnév

Következő sztori

Ki nem találná, hogy ki az újabb polgármester jelölt Vásárhelyen…