Megnyílt az új szegedi nagybani piac + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

nagybani_piac33_gs

Elkelt az 1500 fedett árusítóhely, május 17-től várják a termelőket, kereskedőket. A 9 milliárd forintos beruházás tisztán magántőkéből és banki hitelből épült meg magánterületen.

Szerencséjük volt az új nagybani piac megnyitóján résztvevőknek – a rendezvényen nagyobb részében napsütés várta őket, s csak a végére ért oda a zivatar jégesővel tarkítva. Az új termelői nagybani piac 7 hónap alatt, 9 milliárd forintból épült fel a Szegedi Ipari és Logisztikai Központban, az M43-as szegedi bevezető szakaszánál. A beruházó hangsúlyozta, 100 százalék magántőkéből és banki hitelből. A piac 15 hektárt ölel fel, mintegy 110 000 négyzetméter összefüggő bazaltbeton burkolattal. 1500 fedett termelői elárusítóhely, 12000 négyzetméteres csarnok és 87 darab tároló áll az őstermelők és kereskedők rendelkezésére. A kereskedők és termelők előtt május 17-én nyílik meg a piac, ami már most közel 100 százalékos kihasználtságú. A szombati nap kivételével 16:00 és 24:00 lesz nyitva, hét automata kapun keresztül lehet bejutni majd a piac területére. A piac tulajdonosai abban bíznak, hogy Szeged elhelyezkedése miatt a Magyarországon termelt árut nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi piacra is eljuttathatják.

“Végre már nemcsak diákat tudok mutogatni, hanem át tudjuk adni önöknek az új termelői piacot” – mondta Lekeny Márk, a piac fiatal ügyvezetője. Hangsúlyozta, a termelőknek, kereskedőknek építették ezt a piacot, ezért fontosnak tartották, hogy különböző rendezvényeken a tervezés és kivitelezés során kikérjék a véleményüket. “Az építő kritikák segítettek minket abban, hogy úgy építsük fel ezt a piacot, ahogy a legmegfelelőbb önöknek” – vélekedett. Az 1500 árusítóhely mindegyike elkelt, de kérte, hogy a következő időszakban is segítsék véleményükkel a piac működését, hogy végre tudják hajtani a szükséges finomhangolásokat a működésben.

nagybani_piac37_gs

Juhász Tünde kormánymegbízott is hangsúlyozta beszédében, örül egy ilyen nagyberuházásnak. “Magyarország és Európa egyik legmodernebb termelői piacával gazdagodik most a Dél-Alföld. A szegedi termelői nagybani piacot bátran nevezhetjük a gazdaság élénkülését bizonyító konkrét példának” – külön kiemelte, hogy egy olyan hiánypótló beruházás zajlott be, ami magántőkét használt fel. Véleménye szerint az ország versenyképességének kulcsai a vállalkozások, de ennek segítéséhez elkerülhetetlen az állam átalakítása. Szükséges a bürokráciacsökkentése, a kiszámíthatóság erősítése, az eljárások egyszerűsítése, az utóbbihoz kapcsolódó díjak eltörlése, csökkentése – az állam a vállalkozásoknak partnerséget ajánl.”A szűkebb és tágabb közösségnek a legfontosabb tagja az az embertípus, aki képes önmagáról gondoskodni és másokat is eltartani, nem kéri az állam segítségét. Ő a tartópillére a társadalomnak” – a közigazgatásnak az ilyen személyeket segítenie kell a kibontakozásban Juhász Tünde szerint. Úgy gondolja a piac nemcsak a régió, hanem a régió terményeinek nemzetközi piacra juttatásában is hatalmas segítség.

Botka László számára minden beruházás öröm, főleg, ha az gazdaságfejlesztő – úgy látja, az új nagybani piac növeli Szeged régióközponti szerepét. Kiemelte ő is, hogy egy állami és EU források felhasználása nélküli beruházásról van szó, azaz a befektetők bíznak a megtérülésben. “különlegesen szép nap és fontos ez Szegeden azért is, mert alig egy évtizede szerezte meg a város a magyar államtól azt a 43 hektárnyi területet, amelynek 14 (helyesen: 15 – szerk.) hektárján megépült ez a nagybani piac” – mondta. Hangsúlyozta, ahogy megépült az M5 és az M43, úgy nőtt az érdeklődés a terület iránt. “Azért is fontos ez a mai nap, mert bejelenthetem, a szegedi ipari és logisztikai központ megtelt, mert ezzel a beruházással 100 százalékig betelepült” – habár valójában a piac nem része ennek, mert a területet a beruházó kivásárolta a várostól. Arról is szólt, már megtalálták az új ipari-logisztikai központot az ötös út túloldalán, hetven hektáron építik ki a lézerközpont mellett az ipari parkot. Évi 150 millió forint építményadót és iparűzési adót is remélnek a nagybani piactól.

nagybani_piac56_gs

Személyes példákkal illusztrálta B. Nagy László országgyűlési képviselő, Csongrád megye fejlesztési biztosa, hogy mekkora szükség volt már évtizedek óta egy nagybani piacra a régióban. Lekeny Györggyel két évvel ezelőtt beszéltek arról, hogy mekkora szükség lenne Szegeden egy nagybanira, s most már át is adhatják a kereskedőknek, a termelőknek a piacot. Meggyőződése, két éven belül már a fejlesztésben kell gondolkodni, sőt, akár azt is el tudja képzelni, hogy ez legyen Magyarország első zöldség-gyümölcstőzsdéjének a kiinduló pontja. Kiemelte a fedett piacteret, ami télen, nyáron, esőben segítheti az árusokat. “Azt gondolom, a jelenlegi időszakban ez a legnagyobb beruházás volt, ami nem kapott állami, vagy uniós támogatást” – fogalmazott. Reméli, hogy az új nagybani elősegíti a kormány azon célját, ami a zöldség- és gyümölcsfogyasztás növekedését szeretné elérni. Arról is tájékoztatta a megjelent termelőket, hogy a mezőgazdaság számára 1300 milliárd forint uniós forrás jut. A zöldség- és gyümölcstermesztés a mezőgazdaság kiemelt ágazata, 92 milliárd EU-s támogatást kap, 368 milliárd forintot termel a GDP-be, ami az egész mezőgazdaság 15,4 százalékát jelenti. “A támogatások lehívásához viszont az önök rugalma, tettrekészsége, tudása és bátorsága is kell” – kérte a kereskedőket, hogy folyamatosan figyeljék a pályázati kiírásokat.

“Remélem, hogy Csongrád megye 9000 termelőjét is segíti áruinak értékesítésében az új nagybani piac. A kamara sokat foglalkozott azzal a problémával, hogy a termelőknek nincs megfelelő színvonalú piacuk, süti őket egész nap a Nap, órákat kell sorba állni a bejutáshoz, ez megoldódhat végre” – mondta Kispál Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád Megyei Szervezetének elnöke.

no images were found

Előző sztori

Tiltakozik a költési időben történő fakivágások ellen a madártani egyesület

Következő sztori

Tolongás a jótékonysági élelmiszerosztáson