Gazdaság

Megnyílt az új szegedi nagybani piac + FOTÓK

Megnyílt az új szegedi nagybani piac + FOTÓK

2016. május 13., péntek
Megnyílt az új szegedi nagybani piac + FOTÓK
nagybani_piac33_gs

Elkelt az 1500 fedett árusítóhely, május 17-től várják a termelőket, kereskedőket. A 9 milliárd forintos beruházás tisztán magántőkéből és banki hitelből épült meg magánterületen.

Szerencséjük volt az új nagybani piac megnyitóján résztvevőknek - a rendezvényen nagyobb részében napsütés várta őket, s csak a végére ért oda a zivatar jégesővel tarkítva. Az új termelői nagybani piac 7 hónap alatt, 9 milliárd forintból épült fel a Szegedi Ipari és Logisztikai Központban, az M43-as szegedi bevezető szakaszánál. A beruházó hangsúlyozta, 100 százalék magántőkéből és banki hitelből. A piac 15 hektárt ölel fel, mintegy 110 000 négyzetméter összefüggő bazaltbeton burkolattal. 1500 fedett termelői elárusítóhely, 12000 négyzetméteres csarnok és 87 darab tároló áll az őstermelők és kereskedők rendelkezésére. A kereskedők és termelők előtt május 17-én nyílik meg a piac, ami már most közel 100 százalékos kihasználtságú. A szombati nap kivételével 16:00 és 24:00 lesz nyitva, hét automata kapun keresztül lehet bejutni majd a piac területére. A piac tulajdonosai abban bíznak, hogy Szeged elhelyezkedése miatt a Magyarországon termelt árut nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi piacra is eljuttathatják. "Végre már nemcsak diákat tudok mutogatni, hanem át tudjuk adni önöknek az új termelői piacot" - mondta

Lekeny Márk

, a piac fiatal ügyvezetője. Hangsúlyozta, a termelőknek, kereskedőknek építették ezt a piacot, ezért fontosnak tartották, hogy különböző rendezvényeken a tervezés és kivitelezés során kikérjék a véleményüket. "Az építő kritikák segítettek minket abban, hogy úgy építsük fel ezt a piacot, ahogy a legmegfelelőbb önöknek" - vélekedett. Az 1500 árusítóhely mindegyike elkelt, de kérte, hogy a következő időszakban is segítsék véleményükkel a piac működését, hogy végre tudják hajtani a szükséges finomhangolásokat a működésben.

nagybani_piac37_gs

Juhász Tünde

kormánymegbízott is hangsúlyozta beszédében, örül egy ilyen nagyberuházásnak. "Magyarország és Európa egyik legmodernebb termelői piacával gazdagodik most a Dél-Alföld. A szegedi termelői nagybani piacot bátran nevezhetjük a gazdaság élénkülését bizonyító konkrét példának" - külön kiemelte, hogy egy olyan hiánypótló beruházás zajlott be, ami magántőkét használt fel. Véleménye szerint az ország versenyképességének kulcsai a vállalkozások, de ennek segítéséhez elkerülhetetlen az állam átalakítása. Szükséges a bürokráciacsökkentése, a kiszámíthatóság erősítése, az eljárások egyszerűsítése, az utóbbihoz kapcsolódó díjak eltörlése, csökkentése - az állam a vállalkozásoknak partnerséget ajánl."A szűkebb és tágabb közösségnek a legfontosabb tagja az az embertípus, aki képes önmagáról gondoskodni és másokat is eltartani, nem kéri az állam segítségét. Ő a tartópillére a társadalomnak" - a közigazgatásnak az ilyen személyeket segítenie kell a kibontakozásban Juhász Tünde szerint. Úgy gondolja a piac nemcsak a régió, hanem a régió terményeinek nemzetközi piacra juttatásában is hatalmas segítség.

Botka László

számára minden beruházás öröm, főleg, ha az gazdaságfejlesztő - úgy látja, az új nagybani piac növeli Szeged régióközponti szerepét. Kiemelte ő is, hogy egy állami és EU források felhasználása nélküli beruházásról van szó, azaz a befektetők bíznak a megtérülésben. "különlegesen szép nap és fontos ez Szegeden azért is, mert alig egy évtizede szerezte meg a város a magyar államtól azt a 43 hektárnyi területet, amelynek 14

(helyesen: 15 - szerk.)

hektárján megépült ez a nagybani piac" - mondta. Hangsúlyozta, ahogy megépült az M5 és az M43, úgy nőtt az érdeklődés a terület iránt. "Azért is fontos ez a mai nap, mert bejelenthetem, a szegedi ipari és logisztikai központ megtelt, mert ezzel a beruházással 100 százalékig betelepült" - habár valójában a piac nem része ennek, mert a területet a beruházó kivásárolta a várostól. Arról is szólt, már megtalálták az új ipari-logisztikai központot az ötös út túloldalán, hetven hektáron építik ki a lézerközpont mellett az ipari parkot. Évi 150 millió forint építményadót és iparűzési adót is remélnek a nagybani piactól.

nagybani_piac56_gs

Személyes példákkal illusztrálta

B. Nagy László

országgyűlési képviselő, Csongrád megye fejlesztési biztosa, hogy mekkora szükség volt már évtizedek óta egy nagybani piacra a régióban.

Lekeny Györggyel

két évvel ezelőtt beszéltek arról, hogy mekkora szükség lenne Szegeden egy nagybanira, s most már át is adhatják a kereskedőknek, a termelőknek a piacot. Meggyőződése, két éven belül már a fejlesztésben kell gondolkodni, sőt, akár azt is el tudja képzelni, hogy ez legyen Magyarország első zöldség-gyümölcstőzsdéjének a kiinduló pontja. Kiemelte a fedett piacteret, ami télen, nyáron, esőben segítheti az árusokat. "Azt gondolom, a jelenlegi időszakban ez a legnagyobb beruházás volt, ami nem kapott állami, vagy uniós támogatást" - fogalmazott. Reméli, hogy az új nagybani elősegíti a kormány azon célját, ami a zöldség- és gyümölcsfogyasztás növekedését szeretné elérni. Arról is tájékoztatta a megjelent termelőket, hogy a mezőgazdaság számára 1300 milliárd forint uniós forrás jut. A zöldség- és gyümölcstermesztés a mezőgazdaság kiemelt ágazata, 92 milliárd EU-s támogatást kap, 368 milliárd forintot termel a GDP-be, ami az egész mezőgazdaság 15,4 százalékát jelenti. "A támogatások lehívásához viszont az önök rugalma, tettrekészsége, tudása és bátorsága is kell" - kérte a kereskedőket, hogy folyamatosan figyeljék a pályázati kiírásokat. "Remélem, hogy Csongrád megye 9000 termelőjét is segíti áruinak értékesítésében az új nagybani piac. A kamara sokat foglalkozott azzal a problémával, hogy a termelőknek nincs megfelelő színvonalú piacuk, süti őket egész nap a Nap, órákat kell sorba állni a bejutáshoz, ez megoldódhat végre" - mondta

Kispál Ferenc

, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád Megyei Szervezetének elnöke.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.